Beskyddarverksamhet ett utbrett problem

Arkivbild från malmvägen i Tureberg.
Arkivbild från malmvägen i Tureberg.
Utpressning är ett känt problem i stadsdelen Tureberg, menar polisen i Sollentuna. Men mörkertalet är stort.

Företagare kring Malmvägen i stadsdelen Tureberg i Sollentuna har under flera år hotats av kriminella gäng som pressar dem på pengar, rapporterar P4 Stockholm.

– Jag är inte rädd för min egen skull. Men för familjen och barnen, jag tänker på min familj, säger en företagare till P4 Stockholm.

Enligt Johan Lundgren, kommunpolis i Sollentuna, är beskyddarverksamhet en känd problematik i området som polisen tar på stort allvar. Det har funnits problem med att näringsidkare uppmanas betala pengar regelbundet annars kommer de, enligt polisen, utsättas för skadegörelse eller våld.

– Det här är inte nytt i området vi har sett det tidigare också. Men vid den här typen av brottslighet är det alltid ett stort mörkertal eftersom det är få personer som utsätts för brottet som vill berätta och sen stå för uppgifterna, säger Johan Lundgren.

Polisen arbetar med att öka närvaron i området och bygga en relation till företagarna. Det är en stor utmaning för polisen att samla bevis som kan hålla i en rättegång.

– Genom att bygga upp ett företroende kan näringsidkarna lämna uppgifter som kan leda till rättegång. När vi får ett ärende lägger vi stor kraft på det för att nå en rättegång och ge det stöd som näringsidkaren behöver.

Lundgren vill inte kommentera om det pågår några utredningar kring utpressning i området för närvarande men säger att polisen jobbar med problemen.