Beslut: Efter avhoppen – uppstickarpartiet lägger ner

Solna
I valet i höstas tappade Bergshamrapartiet sitt mandat i fullmäktige.
Efter valnederlag, interna strider och tunga avhopp läggs Bergshamrapartiet ner. Vid årsstämman fattade medlemmarna beslut om att partiet ska upplösas.

Bergshamrapartiet, BEP, fick 1,6 procent av Solnabornas röster i kommunvalet och förlorade därmed sitt enda mandat i kommunfullmäktige. Sedan dess har partiets toppnamn Björn Bränngård gått till Vänsterpartiet och Sandy Awada till Centerpartiet.

Intresset för att engagera sig i partiet har svalnat och internt har förslag om att lägga ner partiet dykt upp efter valet.

Vid årsstämman på torsdagskvällen skulle partiets öde avgöras av medlemmarna. Bara ett tiotal personer dök upp på mötet, och beslut om att upplösa partiet fattades.

– Jag hade gärna sett att partiet levt vidare, men det behövs ett aktivt underlag. Om bara ungefär tio intresserade medlemmar dyker upp på årsstämman måste man fråga sig varför man finns som parti och vems talan man för, säger Ansgar Firsching, som har suttit i styrelsen, till Mitt i.

– Det är naturligtvis både sorgligt och tråkigt. Men vi har åstadkommit mycket under åren. Inte minst har vi satt Bergshamra på kartan inom politiken, säger Monica Norrman, som varit med sen starten, i ett pressmeddelande.

Fakta

Grundades 2012

Bergshamrapartiet grundades 2012 på grund av missnöje med hur de styrande politikerna agerade i frågor som rörde Bergshamra.

I valet 2014 skrällde uppstickaren och fick ett mandat i fullmäktige. I valet i höstas fick partiet 1,6 procent av rösterna i kommunvalet i Solna och tappade det mandatet.