Tar beslut för att sälja gamla Karolinska

Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
Gamla sjukhusbyggnaden vid Karolinska i Solna.
I dag samlas landstingsfullmäktige i Stockholms län. Lokaltidningen Mitt i har listat tre viktiga beslut som tas i dag.
Bland annat att landstinget vill påbörja försäljningen av gamla Karolinska i Solna.

Försäljning av gamla Karolinska

Förslaget är att påbörja försäljningen av de gamla sjukhusfastigheterna i Solna. Hur mycket pengar det kan dra in är inte klart ännu men landstingets planer är att det ska ge 3000 bostäder och 150 000 kvadratmeter kontorsyta.

– Beslutet innebär att nu startar det konkreta försäljningsarbetet. Vi räknar med att sälja första etappen under 2018, säger Paul Lindquist (M), fastighetslandstingsråd.

Oppositionspartierna har invändningar. Socialdemokraterna tycker att vården måste säkerställas innan sjukhusen säljs. Miljöpartiet är rädda för att affären sker för fort och att landstinget går miste om pengar. (V) vill att marken ska användas till mer bostäder och mindre kontor.

Så ska t-station Hagalund betalas

Landstingsfullmäktige ska godkänna avtalet mellan landstinget och Solna stad för hur stationen Hagalund på Gula linjen ska betalas. Stationen kostar 1,2 miljarder kronor att bygga och Solna ska stå för 850 miljoner kronor och landstinget 350 miljoner kronor.

Stationen har förhandlats fram i Sverigeförhandlingen.

Illustration

Så här kan Nacka centrum se ut med en överdäckad Värmdöled. Illustration: ÅF

Bussterminal i Nacka för halv miljard

När tunnelbanan kommer till Nacka runt år 2025-2026 ska Nacka centrum ha en ny bussterminal. Vad terminalen kommer att kosta är inte helt klart men landstinget och Nacka kommun har satt en totalbudget på 520 miljoner kronor.

Beslutet i dag handlar om ett avtal mellan landstinget och Nacka kommun som går ut på att de ska dela på kostnaden och betala 50 procent vardera.

– Det här avtalet talar inte om exakt vad Nacka och landstinget ska betala. Det är något som vi ska ta reda på under den här processen, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

”Har vi inte det här på plats så är det svårt att få styrfart på projektet”

Kristoffer Tamsons (M)

Detta avtal mellan landstinget och Nacka är inte ett genomförandeavtal som betyder att spaden nu kan sättas i marken. Dit är det långt kvar.

Därför är dagens beslut viktigt tycker Gerdau (M) och trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) för att komma vidare så att terminalen står klar samtidigt som tunnelbanan.

– Det här är ett viktigt steg framåt. Har vi inte det här på plats så är det svårt att få styrfart på projektet, säger Kristoffer Tamsons (M).

Fakta

Landstingsfullmäktige

Stockholms läns landsting (SLL) ansvar bland annat för sjukvården och kollektivtrafiken i Stockholms län. Landstingsfullmäktige är dess högsta beslutande församling och har 149 ledamöter.

Landstinget i Stockholm omsätter varje år över 90 miljarder kronor.

Nedan är mandatfördelningen i fullmäktige, baserat på valresultatet 2014.