ANNONS

Beslut om nya höghus i Bredäng sköts upp

Tre planerade punkthus på Ålgrytevägen i Bredäng
De tre höghusen, sedda från ena sidan av Ålgrytevägen.
I går väntades stadsbyggnadsnämnden klubba detaljplanen för tre nya höghus i Bredäng.
I stället bordlades ärendet.
ANNONS

Platsen där husen planeras är i dag är ett skogsområde, vid kanten av Sätra naturreservat. Tanken är att tre punkthus på 9, 13 och 16 våningar ska byggas här, vid Ålgrytevägen och nära husen vid Ålgrytebacken.

I torsdags skulle stadsbyggnadsnämnden ha klubbat stadsbyggnadskontorets förslag till detaljplan. I stället bordlades ärendet.

– Det sades ingenting på mötet om orsaken. Det blir ett extramöte i stadsbyggnadsnämnden på torsdag. Då kommer säkert ärendet upp igen, säger Henrik Brånstad, pressansvarig vid stadsbyggnadskontoret.
Alla inte är glada över byggplanerna.

– Det är framför allt de som bor precis intill som protesterar. De vill helst inte att man bygger alls. De tycker också att husen är för höga, säger Joel Berring, handläggare vid stadsbyggnadskontoret.

Men stadsbyggnadskontoret menar att de totalt 130 lägenheterna blir ett välbehövligt tillskott av bostäder i Bredäng. Tjänstemännen tycker också att de höga och slanka punkthusen blir en medveten kontrast mot de horisontella flerbostadshus som redan finns i närheten.

De tre punkthusen ska byggas runt en gård, som ska öppna sig mot Ålgrytevägen. Det högsta huset ska ligga längst upp mot skogen, så att linjen blir fallande ner mot vägen. Avståndet till naturreservatet är minst tio meter, i enlighet med regelverket. Men den skog som måste avverkas har också att värde, bland barrskogsmesar finns där.

– Det finns naturvärden i området som försvinner, så är det. Det finns det i all natur där man väljer att bygga, säger Joel Berrring.

Inte bara de som bor alldeles intill bygget påverkas av det. Många Bredängsbor som har utsikt mot Sätra naturreservat får en förändrad skyline utanför fönstren om planen antas. Även från Mälaren kommer husen att sticka upp ur Sätraskogens grönska.

Markägare är Stockholms stad. Byggherre är Åke Sundsvall Byggnads AB.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.