Nytt beslut: Bananhuset ska rivas

Huset som byggdes 1953 ska rivas.
Huset som byggdes 1953 ska rivas.
Varken protester eller namninsamlingar har hjälpt. Igår togs beslutet. Omstridda Bananhuset ska rivas och 32 hyresgäster blir troligen av med sina lägenheter.

Förra året stod det klart att kommunen vill riva det så kallade Bananhuset i Roslags-Näsby. Orsaken är att fastigheten som egentligen heter Blåklinten ska kringbyggas med ungefär 900 nya bostäder. Det gulfärgade och lite böjda huset blir därmed mycket svårtillgängligt för transporter och räddningstjänst. Dessutom är skicket dåligt. Enligt handlingar från kommunen skulle en renovering kosta drygt 37 miljoner.

Rivningsplanerna har väckt protester. Bland annat har oppositionsrådet Annica Gryhed (S) velat bevara huset, främst eftersom det rymmer några av Täbys få kvarvarande hyresrätter. I lördags ordnades en namninsamlig där ett hundratal personer skrev på för att huset ska få stå kvar. Men det hjälpte inte. På kommunfullmäktige i måndags kväll klubbades att Bananhuset kommer att tas bort om rivningslov beviljas.

Det var 1953 som huset byggdes. Idag finns 32 hyresgäster samt en affärsverksamhet i byggnaden. Hur nya boenden ska lösas för hyresgästerna är än så länge oklart.