Beslut i dag: 51 miljoner plockas ur Huge

HUddinge kommun har gjort fel i upphandlingar under många år.
Den styrande koalitionen vill plocka ut drygt 50 miljoner i vinstutdelning från Huge för att täcka upp för kommunens underskott 2016, som beräknas bli 40 miljoner.

Beslut fattas i fullmäktige i kväll för att sedan innan sista december klubbas på en extrainsatt bolagsstämma i Huge, där kommunen är enda ägare.

– Om kommunen visar ett svagt ekonomiskt resultat och Huge ett gott ekonomiskt resultat, så bör kommunen kunna göra ett uttag i ett stort bolag som Huge. Kommunen har tidigare gjort insättning i kapital i Huge när det har krävts, säger Daniel Drojak (M), kommunstyrelsens ordförande.

Läs mer: Huges ordförande avgår efter bråk

Han tycker att det är konstigt att det inte tidigare inte har gjorts vinstutdelning i Huge, och vill att det ses över om det är något som kan göras årligen.
Oppositionen med S, V och MP är kritiska till uttaget.

– Först får föreningslivet betala med slopad nolltaxa, och nu är det hyresgästernas tur att betala när Moderaterna tappat greppet om kommunens ekonomi. Det här riskerar att dra undan möjligheterna för nya hyresrätter och nödvändig upprustning, säger Sara Heelge Vikmång (S).

Läs också: 1191 påskrifter hjälpte inte – nolltaxan slopas

Huge gjorde en vinst på 182 miljoner efter skatt under 2015. Enligt ett tjänsteutlåtande berodde det till stor del beror på engångseffekter som låga räntor, en mild vinter samt reversering av nedskrivningar.