Beslutet ett steg närmare bussterminal

Illustration
Nacka centrum när 222:an har överdäckats.
I dag beslutar landstinget om att med Nacka kommun dela på kostnaden för en ny bussterminal i Nacka centrum. Terminalen ska stå klar 2025-2026 när tunnelbanan kommer dit. Totalkostnaden är inte fastslagen men landstinget och kommunen har satt ett tak på 520 miljoner kronor.

När tunnelbanan kommer till Nacka runt år 2025-2026 ska Nacka centrum ha en ny bussterminal. Vad terminalen kommer att kosta är inte helt klart men landstinget och Nacka kommun har satt en totalbudget på 520 miljoner kronor.

Beslutet i dag handlar om ett avtal mellan landstinget och Nacka kommun som går ut på att de ska dela på kostnaden och betala 50 procent vardera.

”Det här avtalet talar inte om exakt vad Nacka och landstinget ska betala”

Mats Gerdau (M)

– Det här avtalet talar inte om exakt vad Nacka och landstinget ska betala. Det är något som vi ska ta reda på under den här processen, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

Detta avtal mellan landstinget och Nacka är inte ett genomförandeavtal som betyder att spaden nu kan sättas i marken. Dit är det långt kvar.

Därför är dagens beslut viktigt tycker Gerdau (M) och trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) för att komma vidare så att terminalen står klar samtidigt som tunnelbanan.

– Det här är ett viktigt steg framåt. Har vi inte det här på plats så är det svårt att få styrfart på det här projektet, säger Kristoffer Tamsons (M).

Förutom terminalen ska även Värmdöleden (222:an) flyttas och bostäder och kontor byggas. De kostnaderna är landstinget inte inblandade i.

Nacka kommun räknar med att nya Nacka centrum kommer att kosta mellan 2 och 2,5 miljarder kronor.