ANNONS

Beslut: nya naturreservat över två sjöar

Både Råstasjön och Lötsjön blir nu naturreservat.
Både Råstasjön och Lötsjön blir nu naturreservat.
Igår beslutades om nya naturreservat i både Sundbybergs och Solnas kommunfullmäktige. Därmed blir både Råstasjön och Lötsjön/Golfängarna naturreservat.
ANNONS

Lötsjön och Golfängarna i Sundbybergs kommun blir naturreservat. Det beslutades i kommunfullmäktige i går kväll. I Solnas kommunfullmäktige beslutades samma kväll att Råstasjön blir naturreservat. Det innebär att det nu blir sammanhållna reservat över de båda sjöarna.   

– I landets mest tätbefolkade och snabbast växande stad måste vi värna och stärka skyddet av våra gröna rekreationsområden. Därför är det extra roligt att vi samtidigt får reservat också över Råstasjön i Solna, säger Stefan Bergström (C), ordförande i stadsmiljö- och tekniska nämnden i Sundbyberg stad.

Stadsmiljö- och tekniska nämnden blir ansvarig för skötsel och förvaltning av naturreservatet medan byggnads- och tillståndsnämnden ansvarar för tillsynen.

Både Lötsjön och Råstasjön med Golfängarna mittemellan kommer nu att bli naturreservat.

Även Magnus Persson (C), ordförande Tekniska nämnden i Solna, är glad att de bägge sjöarna nu skyddas.

 – Jag är glad att både Solna stad och Sundbybergs stad har inrättat varsitt naturreservat runt de två grannsjöarna. Fågellivet vid Råstasjön är unikt i regionen, och det är också en viktig fladdermuslokal. Råstasjön är älskad och omtyckt av Solnaborna som rekreationsområde, säger han.

Utökningar av reservaten röstades ner

I bägge kommunerna fanns förslag på utökningar av de båda reservaten, i Solna till att även omfatta Sjövägen och i Sundbyberg till att även omfatta grönytan mellan fastigheten Gullvivan och Sjövägen samt i söder hela grönytan upp till Ateljévägen. De bägge förslagen röstades dock ner.

Mitt i har tidigare berättat att även WWF gett sig in i debatten och stöttat Naturskyddsföreningens förslag om att göra Råstasjön till reservat.

ANNONS

I ett brev till kommunen skrev de då:

”I Sverige har vi bl a utsett Svenska Pärlor som exempel på unik och värdefull natur. Råstasjön är en sådan utsedd pärla som Solna stad har all anledning att vara stolt över. En grön oas i en snabbt urbaniserad omgivning där tillväxten är hög. Ett Central Park i miniatyr. Vi utgår från att Solnas politiker tar väl hand om denna unika plats, helst enligt Naturskyddsföreningens förslag”.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.