ANNONS

Motorleden byggs om till stadsgata

Eric Von Sydow är en av dem som gärna skulle vilja att det blev lättare att ta sig över det långa övergångstället vid Drottningholmsvägen.
Eric Von Sydow är en av dem som gärna skulle vilja att det blev lättare att ta sig över det långa övergångstället vid Drottningholmsvägen.
Bredare gata och mysigare häng.

Så ska staden förändra den kaotiska Drottningholmsvägen vid Fridhemsplan från motorled till trevlig stadsgata.
ANNONS

Bil- och cykelkaos, trängsel och hög ljudvolym. Det är inte alltid trevligt att vänta på bussen eller gå förbi Kungsholmens största trafikknutpunkt: Drottningholmsvägen vid Fridhemsplan. Studenten Eric Von Sydow som passerar platsen varje dag håller med.

– Jag skulle vilja se att platsen blev ljusare och så är det väldigt mycket trafik här. Man får också vänta länge på övergångsstället eftersom det är delat i två delar med en refug i mitten, säger han.

Och snart kan faktiskt Eric få sina önskningar uppfyllda.

I förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i om de nya planerna för kvarteret Väktaren vid Fridhemsplan.

Vi kunde då avslöja att den hårt kritiserade gallerian strukits från planerna. Men ärendet, som tas upp för beslut på stadsbyggnadsnämnden på torsdag, innehåller inte bara nya hus och affärer.

En mindre kontroversiell del, men nog så viktig för Kungsholmsborna, är en total upprustning och omgörning av Drottningholms­vägen.

I planerna framgår att trottoaren är alldeles för trång, mörk och rörig. Flera förändringar planeras därför för att råda bot på ­situationen. Den allra största är att den breda refugen i mitten av gatan helt enkelt tas bort. Det skulle kunna ge utrymme att bygga ut trottoaren med 4,5 meter.

av planen framgår också att de befintliga kioskbyggnaderna ska plockas bort för att göra platsen mer rymlig.

Trädraden flyttas samtidigt utåt för att ”rama in” platsen visuellt tillsammans med nya sittmöbler.

ANNONS

Om planen slås fast vid onsdagens möte i stadsbyggnadsnämnden kan byggarbetet dra igång kring 2017, enligt Erika Björnsson, chef för områdesplanering på trafikkontoret.

– Vi kommer att behandla frågan under senhösten eller vintern. Först ska vi ta ett inriktningsbeslut och sedan ett genomförandebeslut.

Planerna öppnar också för den efterlängtade gångtunneln under Drottningholmvägen som diskuterats många gånger tidigare.

Men trots att planen uttryckligen ”inte utesluter” en sådan tunnel finns inga sådana idéer just nu, enligt Monica Almquist på Exploateringskontoret .

– Den möjligheten finns för framtiden och det behövs ingen detaljplaneändring för den. Men det finns ingen som jobbar på frågan, säger hon.

Jag skulle vilja se att platsen blev ljusare och så är det väldigt mycket trafik här.Eric Von Sydow

Fakta

Beslut om Väktaren i övermorgon

Planerna för norra sidan Drottningholmsvägen är en del av omgörningen av hela kvarteret Väktaren, ett projekt som stötts och blötts i flera år.

I projektet fanns tidigare 1 800 kvadratmeter handelsytor, som i de nya planerna nu har plockats bort, vilket Lokaltidningen Mitt i avslöjade förra veckan.

På torsdag beslutar stadsbyggnadsnämnden om de nya planerna. Källa: Stadsbyggnadskontoret

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.