Snart fattas beslut om omtvistade kyrkbygget

Så här såg det ut vid det avstannade bygget redan 2014.
Så här såg det ut vid det avstannade bygget redan 2014.
Finansieringen av bygget av den rumänska kyrkan i Bredäng är snart löst.
Det lovar kulturföreningen Fratias ordförande Elena Borca, dock utan att precisera sig.
Den 2 februari är ärendet uppe i stadsbyggnadsnämnden.

Den rumänsk-svenska kulturföreningen Fratias entreprenör påbörjade kyrkbygget redan 2013, men det visade sig snart att bygglov saknades. Sedan dess har projektet stått stilla, och turerna kring det varit många. Den stora gropen vid Ålgrytevägen/Stora sällskapets väg har förfulat området och gjort folk upprörda.

Först sommaren 2016 klubbade stadsbyggnadsnämnden ett bygglov för kyrkans samlingslokaler. Då hade både Bredängs utvecklingsråd och den lokala hyresgästföreningen Stora sällskapet fått avslag på sina överklaganden, med motiveringen att de inte var berörda av beslutet.

I somras lämnade Fratia också in en ansökan för bygglov för själva kyrkobyggnaden (en stavkyrka, underjordiskt kapell, bröllopskapell/paviljong och träportar). Den 2 februari kommer det ärendet upp till beslut i stadsbyggnadsnämnden.

Finansieringen var och är en knäckfråga. Fratia har hittills inte kunnat svara på med vilka pengar bygget ska genomföras. Inte heller nu vill ordföranden Elena Borca precisera sig.

– Nu har vi hittat flera lösningar, de är på väg. Vi har bland annat flera intresserade finansiärer, som vi kommer att presentera senare, när allt är klart, säger hon.

Hon vill inte heller uppge någon byggkostnad, men säger att de rumänska byggfirmor man har kontakt med är billigare än svenska.

Tanken är att bygga samlingslokalerna först, sedan kyrkan.

– Det ska bli ett kulturellt, socialt och ekumeniskt centrum som ska kunna användas av alla, inte bara av oss, har Elena Borca sagt i en tidigare intervju i Mitt i.

Skärholmens stadsdelsförvaltning har lämnat in ett remissvar inför mötet i stadsbyggnadsnämnden. Där kräver man att bygget – om det godkänns – ska starta så snart som möjligt, gå så snabbt som möjligt och ta stor hänsyn till dem som bor i närheten. ”Det är helt oacceptabelt att tillåta en sådan misskötsel av en så omfattande yta i invånarnas direkta närmiljö”, skriver förvaltningen.