ANNONS

Beslut: Stopp för dofter i Solna C

Solna centrum måste helt sluta med att doftsätta inomhusmiljön. Det fastslår Länsstyrelsen i ett beslut i fredags.
ANNONS

Inom en månad måste Solna centrum sluta att doftsätta sina inomhusmiljöer. Länsstyrelsen upphävde gallerians överklagande i fredags, och fastställer därmed miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut från i somras.

– Det här är allmänna utrymmen dit alla ska kunna ha tillträde. Vi vet att de här dofterna kan vara en olägenhet för vissa, att folk kan bli allergiska. Vi har bedömt att det finns en sådan risk för människors hälsa att det är motiverat med förbud. Så då har vi följt miljöbalkens försiktighetsprincip, säger Pia Eriksson, jurist på Länsstyrelsen.

Anna Lasses (C), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden är nöjd med beslutet.

– Jag tycker att det är bra att man tar hänsyn till astmatiker och allergiker. Det är tillräckligt mycket ämnen som vi får i oss ändå, säger hon.

Även i Mall of Scandinavia används doftsättning, men det här beslutet gäller endast Solna centrum.

– Kommer det in en ansökan mot Mall of Scandinavia så får vi titta på det. Men än så länge har vi inte fått in det, vad jag vet, säger Anna Lasses.

Kan man tänka sig ett förbud i hela staden mot doftsättning?

– Nej, det blir en bredare fråga då och kräver mer utredning om man ska ha ett generellt förbud. Vi som myndighetsnämnd svarar på det anmälningar vi får in.

Solna centrum har bland annat menat att doftsättningen är ett bra sätt att få bort röklukt. Men Astma- och Allergiförbundet, som drivit ärendet, tycker att då är rökfria zoner ett bättre alternativ.

ANNONS

Beslutet kan överklagas till Mark- och miljödomstolen inom tre veckor.

Lokaltidningen Mitt i har sökt centrumchefen Pamela Persson för en kommentar.

Tidigare artiklar:

Dofter i entrén ger huvudvärk

Centrum kan tvingas sluta med dofterna

Starka reaktioner på doftartikel

ANNONS