Beslut väntas om Gubbängsfältet

Gubbängsfältet.
Gubbängsfältet.
Framtiden för Gubbängsfältet avgörs nästa torsdag. Tre nya idrottsplaner, servicebyggnad och ny huvudentré är det som Stadsbyggnadsnämnden ska ta ställning till i den nya detaljplanen.

På torsdag ger Stadsbyggnadsnämnden tummen upp eller ned till den nya detaljplanen för Gubbängsfältet, något som Mitt i Söderort tidigare rapporterat om.

Stadsbyggnadskontorets förslag är att placera tre idrottsplaner i den sydöstra delen av fältet, två rugbyplaner och en konstgräsplan. Även bygge av servicebyggnader så som omklädningsrum, toaletter och kafé. En mindre parkeringsplats med hämt- och lämningsyta föreslås anläggas vid servicebyggnaden samt att befintlig parkeringsplats öster om servicebyggnaden utökas. Ett cykelpendlingsstråk längs med Örbyledens sträckning mellan Nynäsvägen och Lingvägen finns även med som förslag.

Orsaken är att det på Årstafältet ska byggas bostäder och därmed ska idrottsverksamheter flyttas till Gubbängsfältet.

Huvudentré flyttas

I förslaget föreslås huvudentrén till idrottsområdet placeras i den östra delen, där Örbyleden korsar Söndagsvägen– inte vid Söderledskyrkan enligt det tidigare förslaget. Idén att sportfältet skulle ha gemensam infart med Söderledskyrkan retade upp bland annat Farsta församling, de ansåg att sörjande anhöriga inte ska behöva slåss med rugbyspelare om parkeringsplats.

 

Bostäder?

Om det blir bostäder på fältet är fortfarande oklart. I Stockholms nya översiktsplan, som arbetades om i juni, står att delar av Gubbängsfältet kan ”utvecklas med bostäder och verksamheter”. Men planer på något bostadsbygge finns inte med i den nya detaljplanen. Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) meddelade i juni att bostäder kan byggas längs kanten och ”rama in fältet”, men han säger även att detta är något för framtiden.