ANNONS

Beslutat: Högre avgifter och tuffare regler inom förskolan

Förskola, barn, pengar
Redan 1 mars träder förändringar i kraft. Både förskolan och fritids påverkas.
Mindre tid på förskolan för barn till föräldrar som är arbetslösa. Inskolningen börjar kosta och föräldrar med låg inkomst får inte längre någon rabatt på sin förskoleavgift. Det här är några av förändringarna som kommunfullmäktige röstade igenom vid sitt möte igår.
ANNONS

Både förskola och fritids berörs av förändringarna som politikerna tog ställning till på onsdagskvällen.

Minoritetsalliansen fick med stöd av Sd igenom att barn som får syskon, eller har föräldrar som är arbetssökande och inte heller studerar, får vara mindre tid på förskola eller fritids. Tidigare var dessa barn berättigade till 5 timmar per dag, nu i och med det nya beslutet får de gå 3 timmar om dagen.

– Det här är verkligen att peta i föräldrars förutsättningar, och framförallt barnens. Man kan alltid hitta en annan kommun som har mindre tid eller högre avgift, men det är ett dåligt argument för att genomföra förändringen, säger Camilla Janson (S), oppositionsråd.

Oppositionsrådet Camilla Janson (S) vid ett tidigare kommunfullmäktige. Skärmdump: Upplands-Bro kommuns livesändning

Fakta

Här är förändringarna som börjar gälla 1 mars

✔ Barn till föräldralediga, eller barn som har föräldrar som är arbetssökande, får rätt till minskad tid på förskola eller fritids. Tidigare fem timmar blir istället tre.

✔ Barn på förskolan ska ha minst tre veckors sammanhängande ledighet under sommaren. Alternativt ska denna ledighet ha tagits ut någon annan gång under året.

✔ Inskolningen på förskola ska kosta pengar, tidigare har detta varit avgiftsfritt.

✔ Syskonförtur gäller endast för syskon som är folkbokförda på samma adress.

✔ Föräldrar med låg inkomst kommer inte längre få en reducering av sin förskoleavgift.

Källa: Upplands-Bro kommun

Hur kommer det här påverka kommunens barnfamiljer?

– Vi tar bort låginkomstrabatten, vilket är en efterlevare från innan maxtaxan kom in. Den andra delen är detta med allmän förskola. Avdraget har tidigare varit 30,7 procent, nu sänker vi avdraget till 25 procent, detta är efter rekommendation från skolverket och precis som andra kommuner också gör, säger Jesper Sjögren, stabschef vid utbildningskontoret.

Jesper Sjögren, Utbildningskontoret, Upplands-Bro kommun

Jesper Sjögren, Stabschef, Utbildningskontoret. Foto: Åsa Sommarström / Rosie Alm

Konkret handlar det om att föräldrar med barn som är 3 år och uppåt, och som har rätt till allmän förskola, kommer få betala lite mer.

Tre veckors sammanhängande ledighet

En annan del av beslutet är att barn som går på förskola ska ha minst tre veckors sammanhängande ledighet under sommaren.

– Tanken med tre veckors sammanhängande ledighet är med fokus på barnets bästa, att de ska få vara med sina föräldrar nån gång, säger Jesper Sjögren.

Men är det en kommuns uppgift att bestämma när familjer ska vara lediga?

– Många kommuner gör såhär. Men har man speciella behov finns anpassningar som vi kan göra, vårt fokus är barnets bästa.

”Ett underkännande av personalens förmåga”

Oppositionsrådet Camilla Janson (S) ger inte mycket för beslutet.

– Motiveringen till att tvinga familjer att ta ut tre veckors semester är ett underkännande av personalens förmåga att organisera verksamheten. Att gå in och detaljstyra barnens ledighet under sommaren för att ordna upp organisationen känns inte så seriöst tycker jag, säger Camilla Janson (S).

Rättelse: I en tidigare version av texten så stod det att förändringen gällande antalet timmar på förskola från 5 till 3 berör de som studerar – detta stämmer inte! Förändringen berör föräldralediga, arbetssökande och dig som INTE studerar.


Har du barn som går på förskola eller fritids i Upplands-Bro? Hur kommer din familj påverkas av förändringarna? Hör gärna av dig till Mitt i och berätta!

ANNONS