ANNONS

Beslutat: Här är husen som får ombildas

Kan säljas.
Kan säljas.
354 hyresrätter kan säljas i Sundbyberg i och med ett beslut i Förvaltarens styrelse.
Fler ombildningar lär bli aktuella under våren.
ANNONS

På politiskt initiativ gör bostadsbolaget Förvaltaren nu en översyn i hela Sundbyberg för att ringa in hyreshus som är lämpliga att säljas. Målet är att alla stadsdelar ska ha en mix av hyresrätter och bostadsrätter.

Nu står klart att 270 lägenheter plus 18 lokaler på Logdansvägen 2-48 i Ör erbjuds ombildning, liksom 84 lägenheter vid Tuletorget med adress Götgatan 14-18/Råstensgatan 15/Tulegatan 11-19. Totalt rör det sig om 354 hyresrätter.

Götgatan.Götgatan.

Det finns redan bildade bostadsrättsföreningar, och enligt Förvaltaren har bägge, Violen 2 och Östern 5, visat intresse för att köpa. Beslutet om att erbjuda ombildning togs på Förvaltarens styrelse februarimöte.

Violen säljs för 429,5 miljoner kronor. Östern säljs för 344 miljoner kronor. Priserna har tagits fram av ett flertal oberoende värderingspersoner och baseras bland annat på husens tekniska status, säger Förvaltarens informationschef Anders Sundqvist. Föreningarna fick på onsdagen köpeerbjudande från Förvaltaren.

LÄS MER: Kritik mot att renoveringsobjekt säljs

Oväntade beskedet: Götgatan kan ombildas

Stort intresse för ombildning bland hyresgäster

De kåkar som nu kan säljas har båda renoveringsbehov, men planerna pausas nu i väntan på att hyresgästerna ska ta ställning till ett eventuellt köp. Om två tredjedelar säger ja till ett köp i en så kallad köpestämma kan fastigheten säljas.

Logdansvägen.

 

Enligt Förvaltaren har ett 40-tal föreningar visat intresse för ombildning. I Hallonbergen pågår just nu en försäljning på Lötsjövägen och ytterligare fyra föreningar i Hallonbergen är i startgroparna för en ombildningsprocess. Förvaltaren följer nu en lista över de föreningar som uttryckt intresse att ombilda.

ANNONS

Att Violen 2 och Östern 5 hanterats före andra beror på att föreningarna tidigt lyfte frågan om ombildning.

– Man har kommunicerat med de här fastigheterna i ett par års tid i samband med renoveringsplanerna, då har man sagt att det finns intresse att prova ombildningsfrågan, säger Anders Sundqvist.

Förvaltarens styrelse var oenig om beslutet – Vänsterpartiet och Socialdemokraterna var emot, Moderaterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna för.

Alldeles utmärkt, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson (M) om beslutet.

– Att få möjlighet att äga sitt boende tillsammans med sina grannar ökar oberoendet och ger människor mer makt över sina egna liv, säger han.

Han tror att intresset för att köpa är stort.

– Det stora flertalet av hyresgäster i Sundbyberg vill äga sitt boende. När jag har pratat med boende på Götgatan har det funnits en stark önskan där. Och vill man inte köpa så gör man inte det.

Förvaltaren fortsätter nu inventera bostadsbiståndet, flera hus kommer troligtvis att få köpeerbjudande under våren.

Finns något tak för hur många lägenheter som får säljas?

– Hyresrätten ska inte dominera i någon stadsdel. Vi vill ha mångfald i hela Sundbyberg, säger Mikael T Eriksson.