Beslutat: Nu ska landstinget sälja sjukhusen

Flera sjukhusområden i Stockholm kommer nu läggas ut till försäljning.
Flera sjukhusområden i Stockholm kommer nu läggas ut till försäljning.
Landstinget ska sälja flera sjukhusfastigheter i Stockholm. På tisdagen togs beslutet som väntas dra in flera miljarder till landstingskassan. Men beslutet har mött stark kritik.

Beslutet som togs av landstingsfullmäktige under tisdagen innebär att Stockholms läns landsting nu kommer att kunna sälja flera fastigheter i länet.

De största affärerna rör fem sjukhusområden: Karolinska i Solna, S:t Eriks ögonsjukhus, Sabbatsberg, Bromma sjukhus och Jakobsbergs sjukhus. Det är försäljningar som väntas dra in flera miljarder till landstingskassan.

– Det enda vi kan bedöma är är gamla Karolinska som vi tror kommer att landa på mellan 8-10 miljarder, som helhet. Det är en försiktig beräkning. De övriga beror helt och hållet på exploateringsgraden, men det handlar om åtskilliga miljarder, säger Paul Lindquist (M), fastighetslandstingsråd.

MP: Hyr ut istället

Men det finns kritik mot försäljningen av sjukhusen. Bland annat är Vänsterpartiet är starkt kritiska mot försäljningen av Jakobsbergs sjukhus, som de anser är i fullgott skick.

– Låt ingen betvivla detta: alliansen vill sälja ett välfungerande, landstingsdrivet sjukhus för att göra plats åt en ny privat vårdinrättning. De påstår att fastigheten är nedgången, men det stämmer inte, skriver Håkan Jörnehed (V), landstingsråd i ett pressmeddelande i samband med beslutet.

Miljöpartiets gruppledare, Tomas Eriksson, är även han skeptiskt till flera delar av beslutet.

”Galet och kortsiktigt”

– Det har varit väldigt olika besked. Nu har det kommit nya besked om att de vill sälja Bromma sjukhus till en annan fastighetsägare som vill bedriva vård i lokalerna, säger Tomas Eriksson (MP).

Även när det gäller Sabbatsbergsaffären är planerna att ett nytt privatägt sjukhus ska byggas intill det nuvarande sjukhuset. I ett senare steg kommer Sabbatsbergs sjukhus att få ge plats till nya bostäder.

Tomas Eriksson (MP) håller med majoriteten om att det är rätt att sälja S:t Eriks ögonsjukhus för att bygga bostäder, men ställer sig kritiskt till att sälja de andra sjukhusfastigheterna och anser att det är ”galet och kortsiktigt”.

– Det är klart att det är bra att få in pengar. Men om de som köper fastigheterna ändå kommer att bedriva vård där är det bättre att vi hyr ut lokalerna till dem, då har vi fortfarande kontroll över dem, säger Tomas Eriksson.

M: ”En tydlig strategi”

Paul Lindquist menar att det inte finns något självändamål med att äga sjukhus där landstinget själva inte står för driften.

– Det är inte oplanerade försäljningar, utan bakom detta ligger en tydlig strategi. Om det finns ekonomiska fördelar att äga fastigheterna ska vi göra det, men det är inte strategiskt viktigt för landstinget att äga fastigheter, säger han.