ANNONS

Beslutet: 18-åriga ensamkommande får bo kvar

Tina Teljstedt (KD), ordförande i socialnämnen Upplands-Bro kommun.
Tina Teljstedt (KD), ordförande i socialnämnen Upplands-Bro kommun.
Ensamkommande unga som fyller 18 år ska få bo kvar i kommunens boenden - så länge de inte fått utvisningsbesked. Men det är inte bra nog tycker Vänsterpartiet.
ANNONS

– Vi vill att kommunen ska göra allt vad de kan för de här ungdomarna och att det innefattar att de är välkomna i kommunen även om de får ett utvisningsbeslut, säger Erik Karlsson som är vice ordförande för Vänsterpartiet i Upplands-Bro.

Ansvaret för ensamkommande flyktingbarn övergår från kommunerna till Migrationsverket när de blir 18 år. Det har inneburit att många unga fått lämna skola och vänner för att bo på anläggningsboende eller hos vänner och bekanta under asylprocessen.

I somras beslutade regeringen att tillskjuta pengar till kommunerna för att ge möjlighet för ungdomarna att bo kvar.

Får bo kvar till första asylbeslutet

Med anledning av det har socialnämnden i Upplands-Bro beslutat att ungdomarna får bo kvar i kommunens boenden också efter 18-årsdagen fram tills de får ett första beslut i sitt asylärende.

– När regeringen kom med förslaget att tillskjuta medel gjorde vi en omvärldsbevakning för att se hur andra kommuner gör. De flesta kommuner i Stockholm gjorde ingenting. Det beslut som nämnden fattade var med fokus på kontinuitet så att ungdomar som blir 18 år och inte har fått sitt första beslut inte ska behöva flytta flera gånger, säger Tina Teljdstedt (KD) som är socialnämndens ordförande.

V vill erbjuda mer långtgående lösning

Vänsterpartiet, som inte har någon ordinarie ledamot i socialnämnden, tycker inte att det är tillräckligt. I exempelvis Norrtälje och Järfälla får ungdomarna bo kvar under hela överklagandeprocessen.

– I vår kommun ska lagstiftningen följas till punkt och pricka, var finns medmänskligheten? Det är en mängd kommuner i Sverige som låter ungdomarna bo kvar längre, säger Erik Karlsson (V).

ANNONS

Men socialnämndens ordförande Tina Teljstedt (KD) ställer sig frågande till kritiken.

Beklagar handläggningstider

– Jag kan bara beklaga att Migrationsverkets handläggningstider är så långa, det är det som har ställt till det. Jag har full förståelse och sympati med alla ensamkommande ungdomar som får vänta länge på beslut, säger hon.

Hon känner sig nöjd med det som beslutats och påpekar att det var en enhällig nämnd som stod bakom beslutet.

– Överklagandeprocessen var aldrig aktuell. Vad andra kommuner har fattat för beslut och på vilka grunder kan jag inte uttala mig om. Jag tycker att vi har landat i ett bra beslut, säger Tina Teljstedt (KD).

Fakta

Kommunerna får pengar av staten

Upplands-Bro kommun har av regeringen tilldelats 934 020 kronor för 2017 och 467 010 kronor för 2018 för att kunna erbjuda ensamkommande över 18 att bo kvar.

Det är upp till varje kommun att avgöra hur pengarna ska användas. Ansvaret för asylsökande över 18 ligger trots bidraget kvar på staten.

Det beslut som Upplands-Bro kommun har fattat gäller till i sommar då nya direktiv kan förändra läget för de ensamkommande.

Nyligen lade Socialdemokraterna och Miljöpartiet fram ett förslag att låta vissa ensamkommande över 18 få sina ärenden prövade på nytt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.