Beslutet att stänga hälsomottagningarna kritiseras: ”Ett dåligt beslut”

Dag Larsson (S), oppositionslandstingsråd.
Dag Larsson (S), oppositionslandstingsråd.
Hälsomottagningen i Handen öppnade 2014 – på tisdagen väntas det beslutas om stängning.
Hälsomottagningen i Handen öppnade 2014 – på tisdagen väntas det beslutas om stängning.
Under tisdagen väntas landstinget ta beslut att stänga de tre nyöppnade hälsomottagningarna i länet, för att spara pengar. Men beslutet får kritik från oppositionen.

Klockan 15 på tisdagen går landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd in i ett en timmes långt möte där beslutet att stänga de tre nya hälsomottagningarna i Kista, Haninge (vid Handens närsjukhus) och Södertälje väntas tas. Mottagningarna har bara funnits i något år och skulle bättre hjälpa människor i socioekonomiska svagare områden att förbättra sin hälsa och livsstil.

Mitt i kunde 26 september berätta om alliansens planer, som väntas spara in 22 miljoner kronor till landstinget. En alltför liten besparing för att det ska vara värt att stänga mottagningarna, menar oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) inför nämnden.

Läs mer: Hälsomottagningarna väntas läggas ned

– Man har lagt in en besparing på 22 miljoner kronor på de här hälsomottagningarna, i en budget på på 56 miljarder kronor. Jag tycker det är ett rakt dåligt beslut. Folkhälsoklyftorna i länet växer, vi ser väldigt stora skillnader i hälsostatus och det här riskerar att vi får fler svårt sjuka framöver, säger Dag Larsson.
– Av det skälet vädjar vi till allianspolitikerna att lyfta ut besparingen ur budgeten, annars vill vi ha återremiss. Vi tror att detta kostar mer än det smakar.

Sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrinks (L) presstab har inte närmare velat kommentera förslaget. Men klart är att det inte kommit lika många besökare till mottagningarna som landstinget hoppats.

– Det har bara varit läkare som fått remittera folk till de här mottagningarna. Jag tror att man ska vidga gruppen som kan remitteras, och även låta sjuksköterskor remittera hit. Vi behöver bättre informationsinsatser på sjukhusen, så att sjukhusen känner till mottagningarna. I Köpenhamn finns ett antal hälsomottagningar som fungerar alldeles utmärkt, och sjukhusen remitterar dit. Vi borde lära av Danmark i stället, säger Dag Larsson.

Totalt vill landstingets hälso- och sjukvårdsförvaltning spara in cirka 800 miljoner kronor under 2017.