ANNONS

Beslutet: Ny hållplats vid Bromma sjukhus dras in

Snart stannar inte buss 115 utanför Bromma sjukhus.
Snart stannar inte buss 115 utanför Bromma sjukhus. Anledningen är bråk mellan ansvariga.
Trafikförvaltningen, Arriva och trafikkontoret kommer inte överens om vem som bär ansvaret för fadäsen med den nya hållplatsen vid Bromma sjukhus. Nu dras den in helt för buss 115.
ANNONS

I över två månader har den sprillans nya – och dyra – busshållplatsen vid Follingbogatan utanför Bromma sjukhus stått oanvänd. I december stängs den – busshållplatsen är nämligen inte ”bussvänlig”. Detta trots att den kostat skattebetalarna en halv miljon kronor att bygga.

– Vi har haft en dialog med trafikförvaltningen där kontentan är att den lösning som blev efter ombyggnaden inte räknas som bussvänlig av trafikförvaltningen, säger Caroline Quistberg, enhetschef för trafikplanering norr på trafikkontoret. 

Bromma sjukhus blir av med sin busshållplats.

Från och med den 9 december kommer buss 115 inte längre att stanna vid sjukhuset eller vid den tillfälliga busshållplatsen på Söderberga allé 64. I stället stannar bussen vid den befintliga hållplatsen Söderberga allé på Råckstavägen.

Kommer inte överens

Bakom hållplatsstrulet, ligger år av mejlväxling mellan tre parter: Trafikkontoret på Stockholms stad, Trafikförvaltningen och bussbolaget Arriva.

När Stockholms stad gav entreprenören Locum uppdraget att bygga om Follingbogatan utanför Bromma sjukhus var tanken att göra gatan mer trafiksäker. Körbanan skulle bli smalare och gång- och cykelvägen bredare. Men någonstans i bygget gick det snett och nu skyller alla inblandade på varandra. 

ANNONS

Ritva visar den felplacerade busshållplatsen. Beckomberga simhall, Bromma sjukhus

Trafikförvaltningen vill ha kvar den tillfälliga busshållplatsen.

Trafikförvaltningen, som ansvarar för kollektivtrafiken i länet, och bussbolaget Arriva anser att gatan är för smal för att trafikeras.

– Vi kan inte trafikera när vi inte har någonstans att vända bussen, har Karin Larsson, pressansvarig på Arriva, sagt till Mitt i. 

”De har inte sagt något”

Informationen kom som en förvåning för Caroline Quistberg, enhetschef på trafikkontoret. Enligt henne var alla parter överens om hur den nya busshållplatsen skulle se ut.

– Vi har skickat detaljplan på remiss till trafikförvaltningen utan några invändningar. Vi har haft en löpande dialog utan att det har framkommit något missnöje. Och så när allt är klart så är de inte nöjda, säger Caroline Quistberg.

Tyckte ni någon gång att gatan var för smal? 

– Nej. Vi bedömde att bredden var fullt möjligt att köra buss på. Det är inte den bästa lösningen men fullt godtagbar, säger Caroline Quistberg. 

Ritva visar den felplacerade busshållplatsen, Beckomberga simhall, Bromma sjukhus

Bygget vid Follingbogatan tog ett år att färdigställa. Foto: Stefan Källstigen.

På Trafikförvaltningen menar man att man har varit tydlig med att informera om bristerna i bygget.

– Vi har haft en hel del diskussioner kring det här. Vi har inte tyckt att förslaget har varit bra och vi har sagt att vi inte kan trafikera utan en vändplan, säger Sofia Åkerfeldt, trafikplanerare för linjeplanering. 

Men om alla parter har haft en dialog – hur kommer det sig då att det brister så här? 

– Det är kanske en bristande dialog som ligger bakom. Det är lätt hänt att det byggs kommunalt utan att vi har full insyn, säger Sofia Åkerfeldt.

Hållplatsen kommer fortfarande att användas av närbuss 909. Bussen, som räknas som ett komplement till färdtjänst, kan endast beställas i förväg rymmer få passagerare.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.