Besökare vill ha hantverk på kräftskivan

Nu ska Kräft- och surströmmingsskivan i Sundbyberg få tillskott efter kritik om att den sett likadan ut i flera år.

Arrangören Lions vill ge förtur till de konsthantverkare som anmäler sig nästa gång.

Minst 20 000 personer besökte den populära kräft- och surströmmingsskivan den 27 augusti. Men en Sundbybergsbo uttryckte sin besvikelse på Facebook över att kalaset sett likadant ut länge. Besökaren anser att den haft samma stånd som på vårmarknaden och julmarknaden och skrev bland annat ”Jag har inte plats för fler strumpor i min låda och ungarna har så det räcker.” Detta väckte många reaktioner från folk som höll med och bland annat efterfrågade något liknande som Bondens marknad, med mat och närproducerat hantverk.

Arrangören bakom kräftkalaset är den politiskt och religiöst obundna föreningen Lions tillsammans med Sundbybergs stadskärneförening. De har nu tagit till sig av kritiken.

– Vi vill självklart ha det så bra som möjligt, det är ett gemensamt intresse. Därför håller vi nu på att diskutera saken, säger Bengt Millstedt, samordnare för marknaderna på Lions.

Vem som helst kan anmäla sig om man är intresserad att sälja något under ett evenemang. Det kostar 350 kronor för tre meter och därefter en hundralapp per tillagd meter. Sedan är det arrangörerna som väljer ut vilka som får delta.

– Vi har många som vill vara med och vi kan inte ha 15 stycken som säljer strumpor. Vi försöker ha ett så brett utbud som möjligt och gör så gott vi kan, säger Bengt Millstedt.

I förra veckan höll föreningen ett möte där man pratade om att evenemangen måste ses över.

– Vi måste få till en större diversifiering, men det är beroende av vilka som anmäler sig, säger Ronny Westberg, informationsansvarig på Lions.

Han menar att det inte är helt lätt att hitta nya personer som vill sälja saker.

– Vi har bakbundna händer när det gäller annonsering eftersom att pengarna vi får in måste gå till välgörenhet, säger Ronny Westberg, informationsansvarig på Lions.

Han uppmuntrar fler konsthantverkare att anmäla sig och menar att de som gör det kan få förtur nästa gång.