Besökarna hittar till bion i Åkersberga

Förr var bio det enda sättet för folk att se på film. "Så är det inte nu, därför måste vi erbjuda något mer", säger Nicklas Fischer.
Förr var bio det enda sättet för folk att se på film. "Så är det inte nu, därför måste vi erbjuda något mer", säger Nicklas Fischer.
Biobranschen är hårt pressad, men bio Facklan i Åkersberga går mot trenden. På ett år har man mer än fördubblat sitt besökarantal.

Folkets hus i Åkersberga byggdes år 1968. Då var bio Facklan som öppnade i huset toppmodern. Media från Stockholm besökte bion för att skåda nymodigheterna. Men efter det hände inte mycket.

Åren gick, utrustningen blev omodern, salongen slets och besökarna försvann. Tills för tre år sedan hade de flesta av kommunens invånare förmodligen glömt bort att det fanns en bio i Folkets hus. Då tillträdde Nicklas Fischer som ny programchef.

– Jag hade precis blivit pappa igen och ville inte pendla till Stockholm för att jobba, så jag gick till Hasse Boström som var ny vd och sa ”vad ful bion är”. ”Ja” sa han, ”jag håller med, vad ska vi göra åt det?”, säger Nicklas Fischer.

Han tog över ansvaret för bion och började med att modernisera den. Ny utrustning köptes in och man började visa fler filmer med större bredd. Efter att salongen renoverades i somras har man slagit besöksrekord i princip varje månad. Istället för en eller två filmer i veckan med en snittpublik på cirka 25 personer har man nu visningar i princip varje dag med en snittpublik på över 60 personer.

– Det är egentligen ganska självklart, vi har moderniserat en del och sen har vi helt enkelt talat om för folk att det finns en bio här, då är det klart att det kommer publik, säger Nicklas Fischer.

För att locka folk krävs det dock mer än att bara visa film. Det kan man se hemma, en bio måste kunna erbjuda något annat menar Nicklas Fischer.

– Man kan inte tänka på samma sätt som man gjorde på 60-talet, då var bio det enda sättet för människor att se film. Så är det inte nu, därför måste vi erbjuda något mer, säger han.

Därför har de andra typer av evenemang än vanlig bio på Facklan. Bland annat visar de livestreamad opera från New York och har konserter och konferenser. Förra veckan hade de en stand up-föreställning på lördagen.

– Vi erbjuder upplevelser. Här får du något mer, vi kan till exempel ha bar och sälja pilsner, den upplevelsen får du inte om du ser på film hemma, säger Nicklas Fischer.

Han menar att Facklan, om det ska fungera som något mer än en bio, även måste ta ett socialt ansvar ibland. Därför anordnade de förra veckan en gratis filmvisning för flyktingbarnen på Täljö transitboende.

– Vi ville ge dem en och en halv timmas paus från allt som är jobbigt omkring dem, säger Nicklas Fischer.

Nästa steg blir att fortsatta utveckla verksamheten till att bli en naturlig samlingsplats för Åkersbergas invånare.

– Jag vill att Folkets hus verkligen ska bli ett folkets hus, säger Nicklas Fischer.