ANNONS

Färre besöker biblioteket Punkt 127 i Bredäng

Antalet besök har minskat med nästan 8 700 under förra året.
Antalet besök har minskat med nästan 8 700 under förra året.
På ett år har besöken minskat med nästan 8700 på Bredängs bibliotek Punkt 127. I Fruängen har besöken däremot ökat med runt 15 500.
– Vi prioriterar att lägga tid på bemötande och relationer, säger Ranka Klincov, chef för biblioteken i Skärholmens stadsdel.
ANNONS

Besöken på Bredängs bibliotek Punkt 127 har minskat med nio procent, vilket innebär 8686 besök, mellan 2017 och 2018. Det visar siffror från Stockholms stad.

Orsakerna är, enligt bibliotekschef Ranka Klincov, flera.

– Biblioteket gjordes om för drygt två år sedan och blev ett utpräglat barn- och ungdomsbibliotek, så det kommer inte hit så många vuxna längre, säger hon.

Och hon menar att siffrorna inte behöver vara så dåliga som de först kan se ut.

– Vi tycker det är viktigt att det är lugnt på biblioteket med tanke på hur det har varit här tidigare, så vi satsar mycket tid på det personliga bemötandet och att skapa relationer med ungdomarna och det är tidskrävande. Det är inte så att man tar en bok och går härifrån, utan ungdomarna pratar om sina liv med bibliotekarierna och stannar och spelar sällskapsspel, säger Ranka Klincov.

Kommer det inte barn och ungdomar från andra områden nu när ni har nischat er?

– Nej det upplever vi inte, utan det är de som bor nära. Vi vill att barnen som kommer ska vara delaktiga i våra aktiviteter och de som jobbar där är väldigt mycket ute och pratar med barnen när de kommer efter skolan om vad de vill göra här och vad de vill vi ska ta hit. De pratar jättegärna med våra bibliotekarier, många vill ha råd om kärleksbekymmer eller mobbning och när bibliotekarierna åkte bort några dagar hade ungdomarna gjort jättestora skyltar där det stod ”Välkommen tillbaka!” när de kom tillbaka, säger Ranka Klincov.

Tänker ni göra något för att öka besökstalen eller tycker ni att det är bra som det är?

– Vi tänker jobba på det, men då kommer ju det där med budgeten in. Vi har planerat verksamheten efter att vi skulle ha fått mer pengar än vad vi får idag så nu måste vi planera om lite. Men målet är att vi ska behålla öppettiderna och få fler som besöker oss och fler som läser, säger Ranka Klincov.

ANNONS

Enligt stadens siffror har antalet besök på Skärholmes bibliotek minskat med drygt 30 000 besök under motsvarande period. Det är dock en sanning med modifikation eftersom biblioteket samtidigt har fått en ny entré på bottenvåningen där det saknas besöksräknare.

– Ungefär en tredjedel av dem som kommer till oss kommer genom den entrén så i realiteten är det ingen minskning, säger Stellan Forsman, bibliotekarie på Skärholmens bibliotek.

I Fruången har de ökat antalet besök med 15 500. Kan det vara så att de ökar även hos er?

– Nej jag tror det är ungefär samma besökstal. Fruängens bibliotek har  flyttat och fått betydligt bättre lokaler. Nu ligger de precis vid t-banan, torget och en livsmedelsbutik, jag tror det är läget som gör att de ökar, säger Stellan Forsman.

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.