ANNONS

Besöksförbudet på äldreboenden i Skärholmen upphör

Andreas Thorstensson, äldreomsorgschef i Skärholmen. Skärholmens stadsdelsförvaltning
– Vi håller också på att plocka fram lokala rutiner, säger äldreomsorgschef Andreas Thorstensson.
I oktober upphör besöksförbudet på äldreboenden. På Skärholmens stadsdelsförvaltningen ser de fram emot förändringen.
– Det är väldigt välkommet bland många som bor på äldreboenden och deras anhöriga, säger äldreomsorgschef Andreas Thorstensson.
ANNONS

På tisdagen meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att besöksförbudet på äldreboenden upphör från och med den 1 oktober. Orsaken är att smittspridningen av covid-19 nu är betydligt lägre än i våras.

Beskedet är efterlängtat av många, samtidigt finns en del svårigheter.  Som Lokaltidningen Mitt i Söderort rapporterade om i våras blev några äldre på Skärholmens äldreboenden smittade av coronaviruset, de hade även svårt att hitta tillräckligt med personal. Då lyckades Skärholmens stadsdelsförvaltningen stoppa coronasmittan i äldrevården främst genom att införa besöksstopp.

Andreas Thorstensson är äldreomsorgschef i Skärholmen.

Hur ska ni göra för att hindra smittspridning när ni öppnar igen?

– Även om de fattat beslut om att öppnat upp så är det ju direktiv som gäller angående avstånd, hygien och att inte vara sjuk när man går till ett boende. Vi håller också på att plocka fram lokala rutiner som att man till exempel ska anmäla sin ankomst så att inte för många kommer samtidigt. Det kan också innehålla rutiner om användande av skyddsutrustning.

Tänker ni att de anhöriga ska ha skyddsutrustning?

– Ja det kan bli så, visir kan vara en variant. Vi är inte klara än, men någon form av skyddsutrustning känns det som att vi behöver för att  säkra upp det hela.

Är du orolig?

– Jag är inte orolig men jag är vaksam och tycker det är viktigt att vi tar det i ett lugnt tempo från den 1 oktober och det hoppas jag att alla kommer att ha respekt för, säger Andreas Thorstensson.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.