ANNONS

Besöksnäringen i Nacka hoppas på ”hemesterfirarna” i sommar

Katarina Romell tycker att hotellets historia med nära semesterfirare från förra sekelskiftet är en fin historia att falla tillbaka på nu.
Katarina Romell tycker att hotellets historia med nära semesterfirare från förra sekelskiftet är en fin historia att falla tillbaka på nu.
Hotell och museer har stått på hold hela våren. Men inför semestern hoppas ändå besöksnäringen i Nacka på turister – från Stockholm.
– Vi kanske ska ”svemestra” litet mer. Det är nog inte så dumt, säger Katarina Romell, Grand hotel i Saltsjöbaden.
ANNONS

Solen glittrar i vattnet och ovanför bryggorna med guppande båtar reser sig 1890-talsbyggnaden.

Synen för tankarna till franska rivieran, vilket också var byggherren Knut Agathon Wallenbergs idé. Grand Hotel Saltsjöbaden skulle vara Sveriges svar på de stora hotellen på platser som Nice och Monaco.

Men bakom den pampiga fasaden ruvar våren 2020 en bister ekonomisk verklighet. I coronakrisens spår har hotellet förlorat hälften av sin beläggning och därmed också hälften av sin omsättning.

– Minst, säger Katarina Romell, vd för hotellet.

Konferensbenet har gått av

Hotellets verksamhet står på två ben. Konferensdelen och privatgästerna.

– Nu har konferensbenet gått av, så vi är glada att vi har det andra, säger Katarina Romell.

Nu stundar sommar och semestrar i Stockholm. Besöksnäringen förlitar sig vanligen till utländska turister. På hotell Saltsjöbaden brukar runt 60 procent av gästerna komma från andra länder.

När de sannolikt uteblir och vi stockholmare för tillfället rekommenderas att inte åka längre bort än två timmar med bil blir besöksnäringens fokus ett annat – nu koncentrerar man sig på turisterna som finns runt knuten, stockholmarna själva.

Så tänker man också på Saltsjöbaden.

ANNONS

– Tänk dig att du sitter i en lägenhet inne i stan. Man nästan få panik inför semestern. Då tror jag att man vill boka något, säger Katarina Romell.

Förändrat resmönster

På hotellet märker de också att privatbokningarna så smått ökar. Och det handlar inte om enstaka nätter utan folk som vill ha en lite längre vistelse.

– Förr kom man ut till oss lite längre för att vila upp sig, tre eller kanske sju nätter. Vi tänker att vi går tillbaka till vårt ursprung, du kanske kan se de vita, långa klänningarna framför dig,, säger Katarina Romell.

Vd Katarina Romell hoppas att turisterna från Stockholm kommer till Saltsjöbaden.

Kanske är trenden här för att stanna.

– På lång sikt tror jag att vi förändrar vårt resemönster. Vi kanske ska ”svemestra” litet mer, det är nog inte så dumt.

Stugsemester  i skogen 20 minuter från stan

På Hellasgården, en kort bilfärd därifrån, är man inne på samma spår.

– I våra stugor känns som man på resa någonstans fast man bara är 20 minuter från Stockholm. Vi har själva provat det, säger Mikael Nyberg som driver stugbyn och friluftsgården.

Även Hellasgården har förlorat mycket i form av avbokade stugnätter och konferenser. I gymmet, bastun och kafét har man ålagt sig själv kraftiga begränsningar för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Ändå märker man en tillströmning av folk till området.

– Vi ser det på parkeringen. Det är en kraftig uppgång, det är inte så konstigt att man tar sig ut till såna här ställen, säger Mikael Nyberg.

Storstugan på Hellasgården.

Hur tror du det blir på Hellasgården när semestrarna börjar?

– De utländska gästerna kommer att utebli men stockholmarna måste ju göra något och hemester är ju ett begrepp man hör mer och mer.

 

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.