ANNONS

Matteusskolan går back – tvingas spara

Tvingas dra åt svångremmen.
Tvingas dra åt svångremmen.
De kommunala grundskolorna i Stockholm har fått sämre ekonomi och många går back.
15 av skolorna ligger extra illa till och tvingas nu dra åt svångremmen. En av dem är Matteusskolan i Vasastan som går back med 846 000 kronor.
ANNONS

48 av stadens kommunala grundskolor kommer att ha ett underskott vid årets slut, visar utbildningsförvaltningens senaste tertialrapport.

Skolorna måste nu täcka underskotten genom att använda fonderade medel, alltså överskott som sparats i deras egna resultatfonder.

Matteusskolan i Vasastan är en av dem. I år väntas skolan gå back med 846 000 kronor. Dessutom kommer skolan att börja 2018 med minussiffror, hela 1,7 miljoner kronor för att vara exakt.

Enligt Malin Eriksson, ekonomidirektör på utbildningsförvaltningen i Stockholms stad, måste nu de 15 skolorna jobba aktivt med sin ekonomi.

– De har lämnat in åtgärdsplaner för hur det ska gå till, säger hon.

Men vad ska de göra?

– Ja, det handlar ju om att se över de kostnader man har. Det kan ju vara att se över kostnader för vikarier, om man hyr in via bemanningsföretag till exempel, säger Malin Eriksson.

Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) är mycket bekymrad över skolornas situation.

– Den omedelbara lösningen blir att dra ner på nyanställningar, det vill säga att man inte tillsätter vikarier och tjänster som blir vakanta – detta har redan börjat. Vi är mycket oroliga för att den svaga skolbudgeten kommer att gå ut över elever och lärare, säger hon i en kommentar.

ANNONS

Lotta Edholm kritiserar Socialdemokraterna och menar att de inte lagt tillräckligt mycket pengar på skolan.

– I stället har de rödgrönrosa partierna gått fram med den lägsta uppräkningen per elev på tolv år.

Malin Eriksson bekräftar att höjningen av skolpengen var ”ovanligt låg” för 2017 och  att den inte motsvarar de löneökningar som skolorna haft. Skolborgarrådet Olle Burell (S) tycker dock inte att skolpengen är för låg.

– Nej, vi har den högsta skolpengen i Sverige och stadens totala skolbudget går 20 miljoner plus. Vår förvaltning kommer att hjälpa de skolor som behöver det. Men oppositionen vill förstås skrämma upp föräldrarna och ropa ”vargen kommer”.

Men kan du då garantera att det inte blir stora nedskärningar som drabbar eleverna?

– Det ska inte bli färre lärare i klassrummen, nej, säger Olle Burell.

Mitt i Vasastan har sökt skolledningen på Matteusskolan för en kommentar.

Skolor som går in på minus 2018

Tabellen visar vilka grundskolor som beräknas tömma sina fonder så att de går in i 2018 med en negativ fond (beräknad resultat överföring i hela kronor).

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.