ANNONS

Toa-chefen beställde tjänster till sonens hus

Offentliga toaletter i Söderort.
Byggandet av stadens supertoaletter blev dubbelt så dyra och kraftigt försenade.
Mitt i kan nu avslöja att den ansvarige chefen på trafikkontoret dessutom köpte privata tjänster av bolaget som grävde avloppen.
ANNONS
Fakta

Avslöjandet i sex punker

• Enhetschefen på trafikkontoret polisanmäldes efter flera oegentligheter och en internutredning inleddes av revisionsbyrån KPMG.

• Utredningen visade att chefen deltagit på minst 10 golfevent med partners som staden haft avtal med. Resorna var rena nöjesresor.

• Han hade också köpt tjänster av ett bolag där hans son var vd och hans hustru satt i styrelsen, något som uppmärksammades i Dagens Nyheter.

• Mannen hade även använt sig av bolaget Stockpipe för att beställa privata tjänster till sin sons hem i Nacka.

• Enhetschefen ”har anmärkningsvärt nära relationer med stadens leverantörer” skrev revisorerna på KPMG i utredningen.

• Ärendet togs upp av riksenheten för korruption men lades så småningom ned.

Källa: KPMG

Stadens supertoaletter har blivit ett fiasko. De är flera år försenade och har blivit minst 20 miljoner dyrare. Notan är uppe i 46 miljoner och efter fem år har bara 41 av 70 toaletter öppnat. Det visar Mitt i:s granskning.

– En skitaffär, säger en källa med insyn.

Mitt i kan dessutom avslöja att den ansvarige chefen köpt privata tjänster av bolaget som grävde avloppen till toaletterna.

Beställde jordmassor till sonen

Ansvarig för de offentliga toaletterna mellan 2015 och 2017 var en dåvarande enhetschef på trafikkontoret. Enhetschefen skötte kontakten med stadens entreprenör Stockpipe AB, som skulle dra avlopp och vatten till toaletterna. Enhetschefen hade också ansvar för fakturorna.

Men Mitt i:s granskning visar att enhetschefen hade mycket tveksamma kontakter med ägarna på Stockpipe, och att han blivit bjuden på flera rena nöjesresor av andra entreprenörer som staden anlitat – bland annat lyxiga golfresor med tillhörande middagar.

Enligt en utredning från 2017 som utfördes av revisionsbyrån KPMG har enhetschefen anlitat Stockpipe och deras underleverantör för att utföra privata tjänster på sin sons hus i Nacka.

”Vi noterar att NN förefaller ha en anmärkningsvärt nära relation till Stockpipe”, skriver KPMG i rapporten.

Fick ”specialvård”

Mitt i har dessutom tagit del av mejlkonversationer som visar hur enhetschefen beställer jordmassor till sonens garageuppfart.

”Toppen om ni kan leverera sanden till [—] i Nacka. Helst senast nu på torsdag! Helst!”, skriver enhetschefen i ett mejl 8 augusti 2015.

Toachefens mejlkonverstaion med stockpipe

I mejl som Stockpipe skickat beskrivs enhetschefen som en ”viktig kund som får specialvård”.

”Enda som är viktigt är att han blir nöjd”, skriver bolaget innan leveransen till enhetschefens son.

Toachefens mejlkonverstaion med stockpipe

”Helt otillbörligt”

På trafikkontoret finns tydliga riktlinjer för de anställda. Att ta emot privata tjänster från stadens egna entreprenörer är i regel inte tillåtet och personal som anklagas för jäv kan bli polisanmälda.

– Man ska inte blanda ihop sitt privatliv med arbetsliv. Det är helt otillbörligt. Om jordmassorna var rabatterade eller gratis rör det sig om mutor, säger upphandlingsexperten Dan Frödén som arbetar på Tenders, en firma som granskar upphandlingar på offentliga myndigheter.

Det är inte känt vad leveransen av jordmassorna kostade och om eller hur den betalades.

Chefen förnekar

När Mitt i kommer i kontakt med det före detta enhetschefen förnekar han att han använt Stockpipe i privata syften.

– Nej, varför skulle jag göra det? Vi hade ingen som helst privat kontakt, säger han.

Hur förklarar du då att du beställde jordmassor till din sons hus av dem?

– Det är något annat, jag vet inte. Det är så länge sedan och det var mellan dem och min son.

Det är du som beställer jordmassorna i ett mejl.

– Det var 2015. Det är mer än vad jag kommer ihåg, säger han.

Spred intern information

I utredningen från KPMG framgår även att enhetschefen blivit varnad för att Stockpipe kan ha fakturerat större summor än vad som var rimligt. I ett mejl skriver en dåvarande projektledare på trafikkontoret att bolaget kan ha dubbelfakturerat i ett annat projekt. Frågan ledde till en tvist mellan staden och bolaget 2016.

Men enhetschefen ignorerade enligt utredningen varningen och tog Stockpipes parti. Han vidarebefordrade även trafikkontorets interna mejl till bolagen, mitt under den pågående tvisten.

– Så får man inte göra. Det är verkligen inte bra. Han blev alldeles för bra kompis med dem helt enkelt, säger en källa med insyn till Mitt i.

De här uppgifterna vill enhetschefen inte kommentera när Mitt i ställer frågor till honom.

Utredningen lades ned

Utredningen visade att enhetschefen deltagit på minst tio golfevent med partners som staden haft avtal med. Resorna var rena nöjesresor.

Toachefens mejlkonverstaion med stockpipe

Han hade också köpt tjänster för Stockholms stads räkning av ett bolag där hans son var vd och hans hustru satt i styrelsen, något som uppmärksammades i Dagens Nyheter.

Ärendet om enhetschefen anmäldes till riksenheten för korruption, men utredningen lades ned i fjol. Enhetschefen arbetsbefriades 2017, men fick behålla sin lön. Några månader senare gick han i pension.

Känner inte till rapporten

Mitt i har varit i kontakt med Petri Uitto, grundare av Stockpipe, men han vill inte svara på frågor om enhetschefen eller den kritiska revisionsrapporten.

”Inget minne av detta och vet inte heller vad det är för rapport du skriver om”, skriver Petri Uitto i ett mejl.

Mitt i har vid flera tillfällen sökt stadens trafikdirektör för en kommentar om enhetschefen, men han har inte svarat.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.