ANNONS

Beställning av mord gick inte att bevisa

I november förra året sköts en man i två gånger i ryggen och en i huvudet. Fyra personer stod åtalade när rättegången inleddes, men kopplingen mellan personerna kunde inte bevisas och bara två dömdes.
ANNONS

Sent på kvällen den 15 november sköts en 63-årig man utanför porten till sin bostad i Norsborg. Tre skott avlossades, ett i nacken som passerade huvudet och två i ryggen. Tingsrätten skriver att skjutningen framstår som en ren avrättning och att det var ett under att 63-åringen överlevde.

Misstänkta för försök till mord och medhjälp stod 63-åringens frus exman, exmannens syster och son, samt en då 17-årig person som systersonen känner via gemensamma kontakter. Alla fyra nekade till brott.

17-åringen ansågs enligt åklagaren ha varit lejd av de tre övriga – främst av exmaken som anklagades ligga bakom beställningen. Genom att 17-åringens dna återfanns på en av patronhylsorna på plats, dömdes han av tingsrätten för försök till mord och tre års sluten ungdomsvård. Det låga straffet får han eftersom han vid tidpunkten för brottet inte fyllt 18 år.

Exmannens 33-årige systerson fick tio års fängelse för medhjälp till mord. Exmannen själv och hans syster kunde dock inte bevisas ha något med skottlossningen att göra. 33-åringens skuld anser tingsrätten vara bevisad då han både lämnat instruktioner om gärningen, informerat om var brottsoffret befann sig den aktuella kvällen och att han även gett motiv till gärningen.

33-åringen ska stanna kvar i häkte tills domen vinner laga kraft. Han och 17-åringen en ska också gemensamt betala 146 200 kronor i skadestånd till den skjutne 63-åringen.

Tingsrätten skriver i sin dom att en av förklaringarna till att mannen överlevde, och klarade sig utan betydligt allvarligare komplikationer, troligen var att polisen snabbt var på plats med livräddning. Den skjutnes målsägarbiträde Harri Elste Vattsjö berättar att det är för tidigt att slå fast vilka men mannen fått efter skjutningen.

– Han har i dag en halvsidig ansiktsförlamning. Men det är för tidigt att säga något om vilka men han kommer att få. Skadestånd för detta kommer vi att komma tillbaka till senare. Det ingår inte i det skadesstånd för kränkning, sveda och värk som tingsrätten nu dömt ut, säger han.

Harri Elste Vattsjö tror att åklagare Marcus Ekman kommer att vilja överklaga domen till hovrätten.

Överklaga tänker i alla fall 18-åringen och hans advokat Slobodan Jovicic göra.

ANNONS

– Domen är felaktig. Det saknas stöd i bevisningen både för att han varit på platsen och för att han är skyldig, säger Jovicic.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.