De vill bestämma över din församling i Bromma

Kyrkovalet Bromma
SD, MP och C är de nya partierna till kyrkofullmäktige i Bromma församling.
Sverigedemokraterna ställer för första gången upp Bromma församlings kyrkoval. Och har du koll på vilka Brobyggarna är? Här är nomineringsgrupperna som vill vinna din röst när du den 17 september ska besluta om hur din församling ska styras.

Nu är det snart dags för kyrkovalet igen. Men vilka så kallade nomineringsgrupper kan du rösta på till kyrkofullmäktige?

Faktum är att det är många fler partier som ställer upp i år än förra gången. I Bromma församling, som du tillhör om du bor i nordvästra Bromma, ställde endast två nomineringsgrupper upp förra valet – Socialdemokraterna och Bromma församlings vänner Brobyggarna. Bromma församlings vänner Brobyggarna vann majoriteten med över 56 procent av rösterna.

Jerker vill att du röstar i kyrkovalet

I år ställer även Centerpartiet, Sverigedemokraterna och  Miljöpartister i Svenska kyrkan upp.


Valresultatet, Bromma församling 2013


Sju partier ställer upp i Västerled

Bromma har en ytterligare församling – Västerled, som du tillhör om du bor i sydöstra Bromma.

I år ställer Borgerligt alternativ i Svenska kyrkan, Centerpartiet, Fria Liberaler i Svenska Kyrkan, Frimodig Kyrka, Kristdemokrater i Svenska kyrkan, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK), Socialdemokraterna.


Valresultatet, Västerleds församling 2013

Källa: Svenska kyrkan


 

Fakta

Det påverkar du genom din röst

Precis som att rösta till riksdag, landsting och kommun, så röstar du i kyrkovalet till tre beslutande instanser:

Kyrkomötet

Det nationella organ som beslutar om kyrkoordningen, kyrkans regler och frågor som berör hela kyrkan, såsom kyrkohandbok och psalmbok. Det var till exempel här man beslutade om vigselrätten i kyrkan för homosexuella 2009. Här hittar du information om vad nomineringsgrupperna vill.

Stockholms stiftsfullmäktige

Den regionala instansen som fastställer budget, olika verksamhetsmål och kyrkoavgift. Det kan handla om kyrkans fastighetsbestånd och hur vårt kulturarv ska förvaltas.

Kyrkofullmäktige

Lokalt är det Kyrkofullmäktige som sätter ramarna och driver församlingsverksamheten nära dig. I församlingen bedrivs dop, konfirmation, giftemål och begravningar. Men även exempelvis barn- och ungdomsverksamhet, olika sociala verksamheter för utsatta och flyktingar eller äktenskapsrådgivning och mycket annat. De nära verksamheterna kan skifta från församling till församling.

 

Källa: Svenska kyrkan