ANNONS

S har bestämt sig: Vill behålla Turebergshuset

Turebergshuset, Joakim Jonsson (S)
Joakim Jonsson och Socialdemokraterna vill att Turebergshuset ska renoveras och fortsätta att vara Sollentunas kommunhus.
På onsdag avgörs kommunhusets framtid i fullmäktige. Valet står mellan att köpa The Factory i Häggvik, eller att gå vidare med planen att renovera Turebergshuset och därefter flytta tillbaka dit. Nu meddelar Socialdemokraterna att de har bestämt sig för hur de kommer att rösta.
ANNONS

– Det här är ett stort beslut som kommunen och Sollentunaborna kommer leva med länge. Vi har efter noga övervägande landat i att behålla Turebergshuset är det mest ekonomiskt ansvarsfulla och det alternativ som ger mest värde för Sollentunaborna, säger Joakim Jonsson (S), oppositionsråd.

Beslutet om att renovera Turebergshuset togs av kommunfullmäktige i september i fjol. Men i mars 2020 visade det sig att årshyran för det nyrenoverade kommunhuset skulle bli betydligt högre än beräknat.

”Stor ekonomisk risk”

Kommunstyrelsens arbetsutskott gav då kommunledningskontoret i uppdrag att utreda alternativa lösningar, där förslaget att köpa The Factory och bygga om Turebergshuset till bostäder presenterades.

Det är dock fortfarande oklart om det är byggtekniskt möjligt, enligt Joakim Jonsson.

– Att köpa ett nytt kommunhus utan att ha en säker plan för det gamla innebär en stor ekonomisk risk som vi inte är beredda att ta i ett läge där konjunkturen vänder nedåt. Att bygga om Turebergshuset till bostäder är ett dyrt projekt som dessutom kan visa sig vara tekniskt ogenomförbart, säger han.

”Bidrar till ökad trygghet”

Kommunledningskontoret utredning visade också att det går att få ner renoveringskostnaden för Turebergshuset, vilket är det förslag S nu stödjer.

Under våren har kommunen även låtit externa parter undersöka ekonomiska och sociala aspekter av de olika alternativen.

– Vi ser också stora fördelar med att kommunhuset finns kvar i Tureberg. Utredningarna som gjorts visar att det bidrar till ökad trygghet i området och gör både beslutsfattare och kommunal service mer tillgängligt för Sollentunaborna, säger Joakim Jonsson.

ANNONS

Beslut fattas på onsdag

Kommunstyrelsen skulle ha fattat beslut den 1 juni, men det sköts upp till ett extra kommunstyrelsemöte som hålls före fullmäktige på onsdag, den 10 juni.

Kommunstyrelsen sköt upp sitt beslut om köp av The Factory

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.