Järntronen byggdes av bestick som fanns i matavfallet

Besticktron
Besticktronen består av 4 000 bestick som har samlats in från två veckors matavfall.
Varje dag slängs kilovis av bestick i matavfall från kommunerna i norrorts skolor. Nu har Uppsala vatten som tar hand om avfallet byggt en egen ”järntron” av en bråkdel av det som samlats in. I påsk kan du provsitta i tronen.

– Vi gjorde det för att uppmärksamma problemet. Många tänker nog ”oj, jag råkade slänga med en gaffel, äh, det gör väl inget”, men sammanlagt blir det väldigt många gafflar, knivar och skedar, säger Jasmine Eklund på Uppsala Vatten och Avfall.

Är det från skolor som besticken kommer?

– Ja, det mesta tror vi. Skolor och andra ställen där man har brickluncher. Vi tror inte att någon slänger bestick i matavfallet med flit, men vi vill ändå uppmärksamma vikten av att sortera rätt eftersom allt annat är resursslöseri.

10 kilo bestick i matavfallet – varje dag

Matavfallet som skickas från Stockholms län till Uppsala Vatten kommer från Sörab, ett regionalt avfallsbolag, och samlas in i kommunerna Sollentuna, Danderyd, Järfälla, Täby, Upplands Väsby, Vallentuna, Solna, Sundbyberg och Lidingö. Därefter rötas det till biogas som driver bussar.

Totalt får Uppsala Vatten in 10 kilo bestick per dag i matavfallet. Cirka en tredjedel kommer från Uppsala kommun och två tredjedelar från de nio norrortskommunerna plus ytterligare fem kommuner i närheten av Uppsala.

Vill du känna dig som en fantasykaraktär från Game of Thrones? Nu har du chansen…

Chans att provsitta tronen under påsklovet

Uppsala Vatten har byggt besticktronen under de senaste dagarna och den består av bestick från två veckors matavfall.

Alla som vill komma och provsitta tronen är välkomna till Pumphuset på Munkgatan 2 i Uppsala där det är påsklovsöppet den 13–18 april.

Fakta

Tronen är byggd av 4 000 knivar, gafflar och skedar

Uppsala Vattens biogasanläggning tar emot 30 000 ton matavfall varje år från totalt 16 kommuner varav de flesta är norrkommuner i Stockholm.

Varje år rensas 3,5 ton bestick ut från matavfallet, cirka 10 kilo om dagen.

I antal handlar det om 300 bestick varje dag, cirka 100 000 på ett år.

Tronen som Uppsala Vatten har byggt väger 120 kilo och består av 4 000 bestick som har samlats in i två veckors matavfall.

Källa: Uppsala Vatten och Avfall