ANNONS

Bestulen gillrade fälla för cykeltjuv

En man i Tallkrogen fick cykeln stulen. Dagen därpå såg han den på Blocket – och stämde träff med ­annonsören.
ANNONS

En Tallkrogsbo i 50-årsåldern blev av med sin cykel, värd nästan 6 000 kronor. Men den som söker, han finner. På köp- och säljsajten Blocket såg mannen redan dagen därpå en cykel som enligt beskrivningen väldigt mycket liknade hans egen. Han ringde säljaren och stämde träff i Farsta centrum. Han ringde också till polisen för att höra hur han skulle agera om det verkligen visade sig vara hans cykel.

På den avtalade mötesplatsen kom en ung man gående med cykeln, som Tallkrogsbon genast kände igen. Han låtsades undersöka den och sa att han var intresserad, men att han behövde gå till en bankomat och hämta pengar.

Under tiden ringde han polisen på nytt, och när han kom tillbaka dröjde det inte länge förrän en polisman dök upp och kunde gripa den misstänkte cykeltjuven.

18-åringen, som bor i Farsta, har nu dömts av Södertörns tingsrätt för häleri. Straffet blev villkorlig dom och böter.

2012 anmäldes drygt 60 000 cykelstölder i Sverige enligt Brottsförebyggande rådet (Brå). I verkligheten är det många fler som drabbas. Många väljer dock att inte polisanmäla. Det kan ha att göra med den låga procenten uppklarade brott. Bara i en procent av fallen kan en gärningsman knytas till brottet, enligt Brå.

Han låtsades undersöka den och sa att han var intresserad.