ANNONS

Besvikelse och förlorade pengar för studenter i Salem

Emma Stave går ut skolan snart. Rönninge - Studentavsutning - tar studenten - inställt studentfirande
Ekonomistudenten Emma Stave.
Studenterna från Salem tvingas se hur drömmen om en oförglömlig vecka av fest, glädje, skratt och tårar förblir en dröm.
– Jag är jättebesviken Detta skulle vara den roligaste tiden, säger 18-åriga Emma Stave från Rönninge.
ANNONS

Salemstudenten Emma Stave pluggar på ekonomiprogrammet på Sjödalsgymnasiet i Huddinge, som ställt in alla former av utspring och avslutningar. Vi träffar henne vid Rönninge centrum efter ett gympass.

– Studenten var det jag såg allra mest fram emot med skolan så långt jag kan minnas. All lycka och sedan slutskivan på någon klubb i stan där alla samlas på kvällen. Det var det man såg fram emot, säger hon.

Champagnefrukost med klasskompisar

Huddinge kommun har hanterat situationen väldigt dåligt, menar Emma.

– Man sade tidigt nej till alla former av utspring utan några möjligheter att hålla det öppet. Det är ju en speciell situation, men att totalförbjuda allt utan att ens försöka hitta lösningar är inte schysst. Man blir väldigt besviken.

Gör ni något kul alls sista veckan? 

– Vi ska ha champagnefrukost med klasskompisarna och folk kommer att ha mottagningar hemma. Men skolan arrangerar ingenting. Inte innan sommaren i alla fall. 

Emma Stave (grön tröja), Filippa Sönnerfors Palm) och Milena Kucza (svart kavaj)- inställt studentfirande Huddinge - Sjödalsgymnasiet i Huddinge

Filippa Sönnerfors Palm, Milena Kucza och Emma Stave pluggar på Sjödalsgymnasiet i Huddinge. Foto: Stefan Källstigen

Har du förlorat mycket pengar?

ANNONS

– Klassen har betalat 30 000 kronor för ett studentflak och där är det oklart vad som händer. Företaget har ändrat reglerna för det vi skrev på och säger att de riskerar konkurs, säger Emma Stave.

Beskedet eleverna fått, enligt Emma Stave, är att studentflaket antingen måste flyttas fram tills dess att det får köras eller att klassen får tillbaka hälften av pengarna.

– Vi vill ju ha tillbaka alla pengarna. Sedan har jag ju betalat pengar för vänners studentskivor som också ställts in, säger hon.

Rönninge firar på annat sätt

Rönninge gymnasiums studentfirande blir också helt annorlunda, berättar biträdande rektorn Jonas Hagung.

170 elever går ut på skolan nu på torsdag och fredag, 4-5 juni.

– Det var en väldig besvikelse när eleverna förstod att det inte blir utspring eller studentfester. Men vi landade väldigt tidigt att vi ville ta hit klasserna vid olika tillfällen med högst 45 personer per gång och det har eleverna accepterat, säger Jonas Hagung.

Samlas i klassrummen

Klasserna tas emot en i taget på skolans innergård under mingel och musik och därefter kommer de att samlas i sina klassrum för tal och stipendier.

– Sen blir det en lätt måltid i matsalen innan de får springa ut på parkeringen, där familjerna väntar i bilar, säger Hagung.

Har ni varit ute i god tid med besked om hur det blir?

– Ja, det har vi. Sedan distansundervisningen började i mars har vi skickat ut veckobrev om vad som kommer att ske på skolan och om studenten.

Huddinge backade

I slutet av förra veckan vände Huddinge kommun. Efter alla synpunkter från elever och föräldrar krävde kommunalrådet Daniel Dronjak (M) att skolledarna skulle ordna en sista klassträff för eleverna. Huddinge tar efter Tyresö kommun och ordnar picknick.

– Det var en bra idé att Huddinge kommun tog sitt ansvar, säger Emma Stave, när vi ringer upp henne i efterhand.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.