ANNONS

Besvikna sexåringar – nekades simundervisning

Tibble simhall där simläraren för förskoleklasserna i kommunen dragits in.
Tibble simhall där simläraren för förskoleklasserna i kommunen dragits in.
Patrik Forshage utbildningschef Täby kommun
Kommunens utbildningsansvarige Patrik Forshage.
När sexåringarna från Myrängsskolan, med stora förväntningar stod vid Tibblebadets bassängkant redo att hoppa i, fick deras lärare beskedet att simläraren är indragen.
ANNONS

I många år har Täby kommuns förskolebarn, vid tre tillfällen per termin, fått simundervisning – en kostnad som kommunen stått för. Men nu har nytt avtal tecknats med Täby Sim som inte inkluderar förskolebarnen.

Patrik Forshage, utbildningsansvarig på Täby kommun menar att man tecknat det nya avtalet så att man ska slippa göra en upphandling. Men poängterar att det inte handlar om att spara pengar på sexåringarna.

– Om kostnaden för simundervisningen överstiger 530 000 skulle vi enligt lagen vara tvungna att göra en upphandling, där Täby Sim och andra skulle få lämna anbud. Nu valde kommunen tillsammans med Täby Sim att träffa ett avtal om en mindre verksamhet, så att det goda samarbetet skulle kunna fortsätta. Täby Sim kommer fortsätta bedriva simverksamheten för de äldre eleverna, säger Patrik Forshage. Som samtidigt beklagar att informationen inte nått ut till alla berörda.

Beslutet om indragen resurs verkar ha hamnat mellan stolarna. För i tisdags stod en badsugen förskoleklass med sin lärare och väntade på att simläraren skulle dyka upp, men ingen kom. De fick beskedet och det vara bara att byta om igen och hitta på någon annan aktivitet.

En förälder är mycket kritisk till kommunens agerande och att man nu valt att sluta betala för simlärarna.

– Barnen blev jätteledsna och läraren väldigt besviken. Det var första simlektionen som de skulle få så förväntningarna var jättehöga. Det är konstigt att informationen inte kommit ut till alla, säger föräldern.

Leo Sandberg är rektor på Myrängensskolan och har varit sjukskriven i några veckor, vilket han menar kan ha påverkat om information till lärarna hamnat mellan stolarna.

– Jag kan inte säga om jag fått någon information om detta tidigare, jag måste gå igenom mina papper. Däremot kom det ett förtydligande från kommunen i tisdags om att simlärarresursen dragits in, säger han.

Han kommer nu lyssna med sin personal om det finns någon med rätt kvalifikation, så att simlektionerna kan fortgå, då tiderna i simhallen finns kvar. Om inte ska han titta på andra alternativ så att den utlovade verksamheten kan fortsätta.

ANNONS

Någon som har fått information om avslutet är Anders Barnå på Täby sim.

– Det var till mig Patrik vände sig för att diskutera planen sent i våras men om beslutet har jag ingen åsikt. Simskolan har varit en support från kommunen till föräldrarna då det inte ligger på kommunens ansvar att hålla i simlektioner för just den åldersgruppen, säger Anders Barnå på Täby simklubb.

Även personalen på Medley, som driver simhallen och som var de som fick informera läraren och barnen, förstår att folk är upprörda.

– Det var inte kul att informera läraren som var här med barnen och kommunen har inte informerat oss om detta. Utan vi fick reda på detta förra torsdagen av simklubben som håller i själva simlektionerna, säger Jonathan Lombard, anläggningschef på Medley.

Som tycker att det är konstigt att man väljer att göra så här.

– Så länge jag har jobbat här har det alltid bedrivits simskola för de mindre barnen. Det är märkligt att kommunen väljer att göra så här när andra kommuner gör precis tvärtom. Senast igår var det ett inslag på nyheterna om att Solna kommun ska satsa på simskola för sina sexåringar, säger Jonathan Lombard.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.