Betal-tv såldes via nätverk

Förra veckan inleddes rättegången mot en man i 50-årsåldern som misstänks ha distribuerat betal-tv till 1 736 kunder illegalt.

Tv-bolagen kräver honom på 55 miljoner kronor.

Tv-bolagen försöker spåra upp personer som distribuerar betal-tv illegalt.

Nyligen avslutades ett mål i Södertörns tingsrätt och nya stora stämningar kan vara på gång i både Norrköping och Södertälje.

Förra veckan inleddes rättegången mot en man från södra Stockholm. Kunderna som fått tv från det illegala tv-nätverket finns i hela Stockholm.

– Men de flesta finns i södra Stockholm, menar åklagare Henrik Rasmusson.

Enligt åklagaren har mannen, ensam eller tillsammans med andra, distribuerat pirat-tv från Canal Digital och Viasat i ett så kallat card sharing-nätverk.

Sammankopplingar med andra nätverk är dock vanliga och vittnen i rättegången har berättat att de haft upp till 1 000 kanaler.

– Den här verksamheten urholkar fullständigt betal-tv-kanalernas verksamhet. De betalar stora pengar för att köpa och skydda innehållet på kanalerna. Det handlar om stöld som de sedan gör affärer av, säger Anders Braf, security manager på Stop som tillvaratar flera tv-bolags intressen.

Enligt åklagaren har brotten begåtts i mannens hem, i butiken där han arbetade och i andra lokaler.

Åklagaren uppskattar att mannen tjänat knappt 2,9 miljoner kronor på sin verksamhet under tre år. Men tv-bolagen hävdar att de gått miste om desto större belopp. Direkt genom förlorade kunder och indirekt genom att framtida kunder väljer pirat-tv och genom att mindre intäkter ger mindre pengar till inköp av program.

Beloppen för de indirekta skadorna tar delvis stöd i hovrättens dom i Pirate Bay-rättegången.

Mannen har varit delgiven misstanke om brott sedan början av 2009.

Enligt åklagaren startade han sedan verksamheten igen något som ledde till nya husrannsakningar 2011. I mars 2011 inlämnades också det första miljonkravet från Canal Digital.

En första rättegång skulle egentligen ha hållits i december samma år. Men mannen mådde för dåligt för att en rättegång skulle vara möjlig.

– Skadeståndskravet är oskäligt betungande för honom, sa försvarsadvokat Stig Sahlström under rättegången där mannen hittills bara närvarat korta stunder på grund av sin hälsa.

Mannen förnekar inblandning.

– Han kan använda en dator, men kan inget om programmering. Hans hypotes är att någon annan ligger bakom detta. Fler personer har jobbat i butiken där han jobbade, säger Stig Sahlström.

Mannen har dock inte kunnat lämna någon rimlig förklaring till varför polisen hittat kundlistor i hans hem.

Advokat Sahlström vänder sig mot tv-bolagens beräkningar av sina kundförluster.

– Flera vittnen berättar att de bara varit ute efter de arabiska kanalerna. Bolagen har inte förlorat några abonnenter. Blir han fälld kommer skadeståndskravet att jämkas.

Men tv-bolagen åberopar en lagändring från år 2000.

– Enligt den gällande lagstiftningen ska bolagen bortse från den typen av överväganden i beräkningarna, säger tv-bolagens advokat Susanne Feinsilber.

Avslutningen av rättegången är planerad till den 29 januari.

Fakta

Vad är card-sharing?

Card-sharing är att med hjälp av Internet göra betal-tv-kanaler tillgängliga för många hushåll trots att det bara finns ett legalt kort från tv-bolaget. Tv-utbudet i nätverket kan också komma från sammankopplingar med andra illegala nätverk.

I dag är det inte olagligt att vara kund, men kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth (M) hoppas att en lagändring kan komma före nästa val.

Uppskattningsvis 250 000 personer i Sverige har i dag tillgång till illegal tv.

Källa: Advokatfirman Bratt & Fein­silber, åklagare Rasmusson, Stop