Betalade 10 miljoner – blåstes på terrass

När köparen väl betalat 10 miljoner för ett penthouse med en enorm terrass ­visade det sig att terrassen inte ingick.

Nu har tingsrätten beslutat att köparen ska få tillbaka 3 miljoner kronor.

Den eftertraktade lägenheten i Vasastan slog ner som en bomb på Stockholms bostadsmarknad.

Hundratals spekulanter kom på visningen – en takvåning på 90 kvadratmeter med en lika stor terrass är inget som dyker upp allt för ofta. Priset trissades upp ända fram till att en köpare slog till på 10,1 miljoner kronor.

Men det fanns ett problem.

I köpeavtalet hade mäklaren skrivit att terrassen ingick i bostadsrätten, men det stämde inte. Det är visserligen allmänt vedertaget i huset att det endast är ägaren till lyxlägenheten som använder terrassen ­eftersom det är bara den personen som har tillgång till den, men rent juridiskt ingår den inte i bostadsrätten.

Detta gjorde att köparen kände sig lurad och tog ärendet vidare till Stockholms tingsrätt – som beslutade att köpeavtalet var felaktigt utformat eftersom det deklarerade att terrassen ingick, när så inte var fallet.

Tingsrätten har nu bestämt att köparen ska få tre miljoner kronor i skadestånd av säljaren, med motiveringen att priset på ­lägenheten är betydligt lägre utan terrassen. Något som har fått säljaren att överklaga domen till hovrätten, som snart ska besluta om de ska ta upp fallet på nytt.

Att fel eller missförstånd sker vid lägenhetsköp är inte jättevanligt, men det händer då och då, enligt Sveriges Bostadsrättscentrum (SBC).

– Det är viktigt att man inte bara förlitar sig på uppgifter man får ifrån en mäklare utan att man gör egna efterforskningar, säger Monika Jukic, jurist på SBC.

Enligt Monika Jukic är det viktigt att du som köpare är så påläst som möjligt, tar del av bostadsföreningens årsredovisning och pratar med grannar och även med styrelsen.

– Det minskar risken för att något blir fel, säger hon.

Fakta

Tänk på detta innan du köper

Läs igenom föreningens stadgar. Vilka regler har just din förening?

Begär ett utdrag från lägenhetsförteckning som visar om lägenheten är pantsatt. Det är viktigt att säljaren löser in sina lån innan köparen tillträder.

Läs årsredovisningen för att få en bild av föreningens ekonomi.

Källa: Sveriges ­Bostadsrättscentrum