ANNONS

Oscar betalar inte för Gasklockan – avtalsbrott säger staden

Visionsbild Gasklockan.
Gasklockan ska bli 90 meter hög, men när den kan börja byggas är oklart eftersom Oscar properties nu vägrar betala för tillträde.
Byggherren hänvisar till miljöskäl och underkänner stadens saneringsarbete.
Staden säger i sin tur att det kan handla om avtalsbrott och kräver betalning.
ANNONS

Torsdagen var sista dagen Oscar properties hade på sig för att betala staden nära 600 miljoner kronor för att få tillträda marken i Hjorthagen och börja bygga höghuset Gasklockan.

Men Oscar properties tänker inte betala några pengar på torsdagen, och skriver i ett pressmeddelande att stadens saneringsarbete varit för dåligt.

– Avsikten har aldrig varit att Oscar properties ska ansvara för föroreningar och den miljöskada som kvarvarande föroreningar skulle kunna förorsaka. Vårt mål är att tillträda marken och starta byggnationen så snart miljöansvarsfrågan är utredd. Gasklockan kommer att bli ett nytt landmärke, inte bara för Norra Djurgårdsstaden utan för hela Stockholm, säger Oscar Engelbert, vd för Oscar properties i pressmeddelandet.

Hoppas på fortsatt god dialog

Enligt byggherren lever marken ännu inte upp till uppsatta miljökvalitetskrav och Oscar properties kommer inte att tillträda marken förrän dessa frågor är lösta.

Man skriver också att dialogen med staden är god.

Kan vara avtalsbrott

Men så låter det inte på Staffan Lorentz, ansvarig för Norra Djurgårdsstaden vid Stockholms stad. Till SVT säger Lorentz att Oscar properties vägrar betala staden.

– De har meddelat att de inte tänker tillträda. Vi kommer att kräva att de betalar. Annars är det ett avtalsbrott, säger Staffan Lorentz till SVT.