Betaltv-kunder arga efter torka i tv-rutan

Tommy Erlandsson i Täby är en av många arga kunder som fick torka i tv-rutan i måndags. Leverantören är nedringd.
Tommy Erlandsson är en av många som upprört klagat på Transit efter torka i rutan.
För många av Transits betaltv-kunder i Täby, Vallentuna och Danderyd verkar nyåret ha börjat med nästan svart i rutan. 
– Informationen som har kommit är undermålig, säger Tommy Erlandsson, som är en av många besvikna kunder. 

Tommy Erlandsson i Täby berättar att han i höstas fick ett brev från Transit om att han behövde komplettera med en modul till sin tv samt programkort. Han köpte den nya utrustningen och trodde då att allt var lugnt.

– Ungefär vecka senare kom det ett brev om att de inte var någon idé att skaffa det om man inte hade fiber och inte heller hade för avsikt att skaffa fiber. Det stod också att de skulle stänga ner successivt under 2017, men då tänkte vi att vi i alla fall har tid på oss att fundera.

I måndags gick det plötsligt inte längre att se på betalkanalerna längre.

– De har alltså stängt ner nätet nu utan förvarning. Vi kunde bara se fem kanaler, men betalar för hela paketet.

Tommy Erlandsson har därefter fått olika besked från kundtjänst och bestämde sig för att nu fick det vara nog. Han är inte den enda av Transits betal-tv-kunder som drabbats av tv-torkan med endast SVT1, SVT2, Fyran, Barnkanalen och Kunskapskanalen kvar i rutan. Företagets tekniksupport har de senaste dagarna pratat med många arga kunder.

– Jag fick höra att över 300 kunder som hade besökt kontoret och många kunde har ringt om samma problem. Det omöjligt komma fram på telefon för alla som ringer. Problemet är den bristfälliga informationen.

Jonas Moberg, regionchef på Svenska Stadsnät, som numera äger Transit, anser att företaget har informerat om betal-tv-kunderna om förändrat tv-utbud och kommande teknikbyten. Han säger till lokaltidningen Mitt i Täby att de är medveten om att många missnöjda kunder hört av sig i veckan.

– Ja, det är många som har haft problem att få igång de här tjänsterna efter den 9 januari, säger han sedan.

På företagets hemsidan syns inte, när Mitt i Täby tittar, mycket av de senaste dagarnas kundstorm. Den som letar kan hitta några rader om att ”fiberkampanjerbjudanden” har startat och ”kabel-TV nätet kommer att successivt släckas ned och innan det är aktuellt för just ert område kommer ni får ett brev med mer information”.

När Mitt i Täby talar med personal på företagets tekniksupport får vi veta att problemen beror på att kunderna har ”glömt att skaffa fiber” och att ”den här veckan börjar krypteringen och då får kunderna bara basutbudet”.

– Vi har fått jättemycket klagomål på att förändringen gått så snabbt, säger en supportkille.

Regionchef Jonas Moberg hävdar att Tommy Erlandsson och andra som har köpt box eller modul och programkort inte alls ska behöva ha fiber för att kunna se betal-kanalerna.

– Jag är hemskt ledsen om vår support uttryckt sig så.

Fredrik Moberg säger att kabel-tv-tekniken är föråldrad och successivt avvecklas under 2017. Betalkunderna ska dock fortfarande kunna se valt tv-paket antingen via fiber eller det gamla telefonnätet och uppsägningsbrev till kabel-tv-kunder ska skickas i god tid.

– Någon gång under året måste han skaffa fiber eller koppla upp sig mot kopparnätet, det gamla telefonnätet, säger Jonas Moberg.

För Tommy Erlandsson blev kontakten med Mitt i Täby jackpott. Jonas Moberg engagerar sig personligen för att gå till botten med det mystiska problemet.

Tommy Erlandsson berättar att det i dag fredag kom hem en servicetekniker till honom och lade ner mycket tid på att lösa tekniken. Till slut när de vara nära att ge upp funkade det, säger han.

– Det måste ha något att göra med konfigurationen som gjordes i måndags, men ingen kan säga vad felet berodde på, säger Tommy Erlandsson, som nu ändå bestämt sig för att byta leverantör så snart han hittat ett bra alternativ.