ANNONS

Hetast på Brommas gator

Mattias Hägglund från Nockeby stannar till i Ålsten för att handla. Han kör en BMW – den fjärde vanligaste bilen i södra Bromma.
Mattias Hägglund från Nockeby stannar till i Ålsten för att handla. Han kör en BMW – den fjärde vanligaste bilen i södra Bromma.
”Det är ganska många små bilar här”, säger Emelie Wägmark­ i Blackeberg, här med maken Gustav Wägmark.
”Det är ganska många små bilar här”, säger Emelie Wägmark­ i Blackeberg, här med maken Gustav Wägmark.
Ålsten: Audi, BMW och Mercedes – det tredje, fjärde och femte vanligaste bilmärket.
Ålsten: Audi, BMW och Mercedes – det tredje, fjärde och femte vanligaste bilmärket.
Blackeberg: Ford och Skoda är något vanligare än genomsnittet för Bromma.
Blackeberg: Ford och Skoda är något vanligare än genomsnittet för Bromma.
Att medelinkomsten i Bromma är hög syns i bilstatistiken. Även om Volvo, Volkswagen och Toyota är de vanligaste bilmärkena är BMW, Audi och Mercedes-Benz överrepresenterade. I vissa delar av södra Bromma är var sjunde bil en BMW.
ANNONS

Precis som i resten av Sverige är Volvo, Volkswagen och Toyota de tre vanligaste bilmärkena i Bromma. Det visar färsk statistik från Transportstyrelsen. Men resten av tio-i-topplistan skiljer sig från hur det ser ut i Sverige i stort.

Att folk i Bromma tjänar bra syns i bilstatistiken. Dyrare kärror som BMW, Audi och Mercedes-Benz är överrepresenterade. Andelen lyxbilar är dessutom betydligt större i södra Bromma än i Blackeberg, Beckomberga och Norra Ängby.

I området mellan Nockebyhov och Alvik är BMW i vissa delar den näst vanligaste bilen. I övriga delar av Bromma utgör BMW-parken mellan 3 och 6 procent. Flest BMW finns i Nockeby där 14,5 procent av bilarna är en BMW.

– BMW-ägare är ofta yrkeskarriärister, säger Bosse Bildoktorn Andersson, Sveriges kanske mest profilerade bilexpert.

Han är inte förvånad över att det skiljer så mycket mellan områden.

– En viss typ av människor söker sig till en viss stadsdel och det är samma med bilar. Mwan umgås med likasinnade och när några skaffat ett visst märke sprider det sig lätt, säger Bosse Bildoktorn Andersson.

Detta syns exempelvis i östra Äppelviken där 14 procent av bilarna är en Renault medan bara 13 procent är en Volvo. I övriga Bromma är Renault inte ens med på tio-i-topp-listan.

Men trots den stora mängden lyxigare bilar i Bromma är bilarnas bil i Sverige, Volvo, störst även i Bromma. Allra flest Volvobilar rullar i östra Abrahamsberg där 26 procent av bilarna är en Volvo.

Enligt Bosse Bildoktorn Andersson finns det bland Volvoköparna en del som inte är så bilintresserade.

ANNONS

– Det finns förvisso Volvoentusiaster, men om man ska generalisera lite är det så det ser ut.

Hur valde du din bil?

Leif Hanson, Ålsten­, kör Volvo: ”Jag har alla tre: villa­, Volvo och vovve! Jag valde Volvo för att det är svensk kvalitet och en slitstark bil med bra andrahandsvärde. Den här är fyrhjulsdriven och går att köra överallt. Tidigare har jag haft Ford och Saab men de två senaste har varit Volvo.”
Dennis Schön, Nockebyhov, kör Fiat: ”Jag har haft Ford och Volvo tidigare­ men nu ville jag pröva något­ nytt. Den här är väldigt prisvärd och för mig som är ganska lång är den tillräckligt stor. Det är den bästa bil jag haft. Den enda nackdelen är att den är törstig och drar ganska mycket bensin.”
Anne Palmqvist, Ulvsunda, kör Honda­: ”Vi tittade på många olika bilar­ men den här var den enda min man fick plats i. Han är så lång. Här får han plats med benen även i baksätet. Vi köpte den när vi skulle få tillökning i familjen. Dessutom var det ett bra pris, en bra motor och ekonomisk bensinförbrukning.”
Malin Karlsson, Alvik, kör Peugot: ”Jag hade krockat med min gamla bil och behövde en ny bil ganska snabbt. Min pappa hittade den här till ett väldigt­ bra pris. Men jag tycker att den är jätteful. Den funkar bra men den känns plastig. Jag hatar den! Jag ska snart köpa en ny. Det blir en Volvo.”
Fakta

BMW och Audi är populära

1. Volvo: 5 016 (18,6 %)

2. Volkswagen: 2 983 (11 %)

3. Toyota: 1 935 (7,2 %)

4. BMW: 1 837 (6,8 %)

5. Audi: 1 790 (6,7 %)

6. Saab: 1 329 (4.9 %)

7. Ford: 1 279 (4,8 %)

8. Mercedes-Benz: 1 052 (3,9 %)

9. Peugeot: 928 (3,5 %)

10. Skoda: 870 (3,2 %)

Källa: Transportstyrelsen
Fakta

Flest Volvo i Abrahamsberg

I Bromma finns det 26 932 bilar registrerade – det vill säga 355 bilar per 1 000 invånare. Snittet för Stockholms län är 393 bilar per 1 000 invånare.

Vanligast i Bromma är bensindrivna bilar (48 procent). Näst vanligaste drivmedlet är diesel (16 procent). Bara tre procent av bilarna körs på etanol eller el.

Vilka bilmärken som är populärast skiljer sig mellan olika områden i Bromma. I Annedal, Mariehäll, Alvik, Ålsten, Äppelviken, Smedslätten, Olovslund, Nockeby och Nockebyhov är BMW betydligt vanligare (minst 10 procent) än i övriga delar av Bromma där BMW-parken är ungefär 3-6 procent. Flest BMW finns i Nockeby där 14,5 procent av bilarna är en BMW.

Volvo är den vanligaste bilen i alla områden i Bromma – utom i västra Äppelviken där det tycks finnas en förkärlek för Renault. Här är 14 procent av bilarna en Renault medan bara 13 procent är en Volvo.

Allra flest Volvobilar rullar i östra Abrahamsberg (26 procent).

Bilparken i Bromma är relativt ny. 42 procent av bilarna är fem år eller yngre.

Ett hundratal veteranbilar finns registrerade i området. Den två äldsta bilarna är från 1914.

Källa: Transportstyrelsen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.