Betongdjungelns egen Tarzan

Pluto, Nalle och Tarzan – när Lokaltidningen Mitt i dammsög folkbokföringen i söderort fann vi en hel del namn som stack ut.

– Jag röjde i plugget, var väl lite galen. Det var då jag fick namnet, säger Tarzan Andersson, 53.

Han döptes till Jan-Ove, men gillade det aldrig. Och för drygt tio år sedan bytte han tilltalsnamn till Tarzan. Egentligen var det bara en förändring på papperet – namnet har hängt med ända sedan skolåren i Hagsätra.

– Jag blev kallad Tarzan från det att jag var sju, åtta år. Jag kunde inte sitta still i plugget, for bara runt och röjde, så det var därför.

Men varför just Tarzan? Klättrade du mycket i träd?

– Jag gjorde väl det, vi hade en liten skog bakom skolan i där jag var och klättrade. Och på bion i Hagsätra visades Tarzan på söndagsmatinén.

Men att presentera sig som Tarzan kan leda till en del bryderier. Folk han träffar för första gången kan inte alltid förlika sig med att han heter Tarzan på riktigt.

– Då får jag visa id-brickan, säger Tarzan, som jobbar som allt­iallo på Regeringskansliet, där han bland annat byter ut och reparerar kontorsmöbler som gått sönder.

Har du haft någon flickvän som heter Jane?

– Nej, haha, men jag har en polare som heter det och min båt har jag döpt till Jane.

Han berättar också skämtsamt att det var en gång som han blev utskälld av en Jane på krogen.

– När hon presenterade sig som Jane, svarade jag att jag heter Tarzan. Då blev hon skitsur och sa: ”Jag träffar alltid töntar som säger att de heter Tarzan”. Då fick jag hiva fram legitimationen.

Men det är inte bara Tarzan som sticker ut bland namnen i folkbokföringen. I Hägersten hittar vi Pluto Svärd­säter, 41 år, som bytte tilltalsnamn från Peter för tjugo år sedan.

– Jag och brorsan satt och snackade en kväll och funderade på varför vi som var så speciella (skratt) hade så alldagliga namn. Då kom jag på namnet Pluto, det smakade bra helt enkelt. Min ­brorsa som hette Robert tog namnet Legolas.

Vad får du för reaktioner?

– Det handlar oftast om att folk säger ”Hello Pluto” med Musse Pigg-rösten. I dag är det inte lika ovanligt att ha ett annorlunda namn, men den äldre generationen har lite svårt för det och tycker att: ”så kan man väl inte heta”, berättar Pluto.

Rockmusikern Nalle Påhlsson i Solberga har egentligen Björn som tilltalsnamn.

Men hans mamma tyckte uppenbarligen att han var extra kramgo för ända sen födseln har han kallats Nalle.

– Alla säger Nalle och jag lade till det namnet för 25 år sen. Jag trivs med det fast jag nu är en gubbe på snart 52 år. Det är kul om jag kan roa folk med mitt namn. Fast namnet Björn står före Nalle, annars skulle det bli Nallebjörn, säger han med ett skratt.

I söderort finns även namn som Asterix, Snövit och Lenin. Enligt namnforskaren Eva Brylla har folk i alla tider valt namn efter kända personer eller karaktärer. I dag handlar det ofta om skådespelare och artister.

Trenden har också gått mot att välja mer udda namn.

– Man vill ha något som är unikt så att man står ut från mängden, säger hon.

Tarzan Anderssons barnbarn tycker att det är kaxigt att ha en morfar som heter Tarzan. Men när han ville lägga till Bajen som namn, då sa hans döttrar stopp.

Fakta

Fler ovanliga söderortsnamn

Napoleon

Lenin

Snövit

Bilbo

Asterix

Marlon

Bajen

Kleopatra

Prince

Pippi

Pyssling

Yoda