Bra betyg för Danderyds grundskolor

Danderyd får fortsatt bra resultat i skolverkets öppna jämförelser av grundskolan. Bilden är från ett annat tillfälle.
Danderyd får fortsatt bra resultat i skolverkets öppna jämförelser av grundskolan. Bilden är från ett annat tillfälle.
Danderyd får fortsatt bra resultat i skolverkets öppna jämförelser av grundskolan. Och ligger för skolåret 2015–2016 i topp-20 i listan över kommunerna med högst sammanvägt resultat.

I år kniper Danderyds kommun plats elva av 290, där samtliga grundskolor – både kommunala och fristående – vägs in i resultatet. Kommunen har därmed klättrat från plats 27 sedan jämförelsen våren 2015. Våren 2014 låg man på tolfte plats

 Monica Renstig (L), ordförande i utbildningsnämnden, säger att det finns två saker som framför allt göra att Danderyd får bra resultat i jämförelsen.

– Dels har vi väldigt bra skolor, men vi har också väldigt motiverade och engagerade barn och föräldrar. Är man ute i skolorna märker man att rektorerna är drivna och duktiga, och att lärarlaget är motiverade och engagerade i sin verksamhet. Men framför allt är eleverna vetgiriga – de sitter uppmärksamt och lyssnar och deltar aktivt i lektionerna, säger hon.

Att Danderyds skolor får bra resultat innebär enligt henne inte att man för den skull kommer att ligga på latsidan.

– Även om det går bra krävs det att man ligger på topp. Med de förutsättningar vi har borde eleverna kunna prestera ännu bättre. Bland annat måste vi se till att satsa på att tidigt upptäcka svårigheter med läskunnighet – och se till att de elever som behöver det får hjälp tidigare, säger Monica Renstig och fortsätter:

– Det här är en utmaning för alla nu när rörlig bild tar över läsandet allt mer. Läsandet av böcker, som utvecklar läskunnigheten, har gått ner. Det måste vi ta tag i och sätta in resurser tidigare. Alla barn ska kunna läsa flytande i de lägre årskurserna innan man släpper iväg dem. Och andelen som inte klarar det har stigit på senare år.

Finns det några andra utmaningar?

– Den största utmaningen är lärarbristen, som finns över hela Sverige. Den försöker vi råda bot på genom olika lönesatsningar, och vi arbetar även hårt med att vara en attraktiv arbetsgivare. Det blir vi genom att utnyttja digitaliseringen bättre, och på så sätt minska administrationen för läraren. Det ger en bättre arbetsmiljö, säger Monica Renstig.

Fakta

Topp-20: Kommunerna med högst sammanvägt resultat

 1. Ockelbo.
 2. Grästorp.
 3. Nykvarn.
 4. Norsjö.
 5. Lidingö.
 6. Ekerö.
 7. Ydre.
 8. Borgholm.
 9. Nacka.
 10. Vellinge.
 11. Danderyd.
 12. Filipstad.
 13. Lomma.
 14. Vadstena.
 15. Aneby.
 16. Skurup.
 17. Rättvik.
 18. Munkfors.
 19. Sollentuna.
 20. Arjeplog.
Källa: Skolverket