Höga betyg men få lärare i Sollentuna

Sollentuna är Sveriges 70:e bästa skolkommun, enligt Lärarförbundet.
Sollentuna är Sveriges 70:e bästa skolkommun, enligt Lärarförbundet.
Elevernas betyg ligger i toppen, likaså lärarnas löner.
Men lärartäthet och andelen utbildade lärare ligger i botten när Lärarförbundet rankar Sveriges bästa skolkommuner.

Idag släppte Lärarförbundet sin årliga ranking av Sveriges skolkommuner. Rankingen bygger på 13 olika kriterier som bland annat rör elevernas betyg, skolornas resurser samt tillgången på utbildade lärare.

I år har Sollentuna tagit ett jättekliv uppåt och rankas totalt sett på plats 70, jämfört med förra årets plats 146 av Sveriges 290 kommuner.

När det gäller de enskilda kriterierna är spridningen stor, och Sollentunas rankas både i landets absoluta toppskikt såväl som i dess botten.

Det genomsnittliga meritvärdet i årskurs 9 är landets sjätte högsta, och den genomsnittliga lönen för Sollentunas lärare är femte högst i landet.

Andelen utbildade lärare är däremot låg: plats 255 av 290. Och när det gäller lärartäthet rankas Sollentuna på plats 268.

I vissa kriterier har Sollentuna gått ordentligt framåt sedan 2016.

Andelen barn som är inskrivna i förskolan har ökat såpass att Sollentuna klättrat från plats 222 till plats 61, och när det gäller lärarnas sjukskrivningar har Sollentuna gått från en 243:e plats till plats 111.

* Fotnot: två av kriterierna, lärartäthet och andelen utbildade lärare, är dubbelt viktade då Lärarförbundet anser att dessa faktorer är de enskilt viktigaste för framgång inom skolan.