Beväpnade män greps i Blackeberg

Fem män, beväpnade med skjutvapen, greps av polis på öppen gata i Blackeberg i onsdags kväll.

En av dem har häktats för förberedelse till mord. Samtliga misstänks vara inblandade.

Efter en kort tids spaning slog polisen i onsdags eftermiddag till mot fem män, mellan 20 och 30 år gamla, i en bil på Ibsengatan i Blackeberg. Tre av dem kunde gripas direkt medan två av dem försökte springa därifrån. De kunde dock snabbt fångas in av polisen utan större dramatik.

Samtliga män var beväpnade med skjutvapen. De häktades av Solna tingsrätt i fredags eftermiddag. Alla misstänks för förberedelse till mord, grov misshandel och grovt vapenbrott, även om bara en häktades på mordmisstanken.

Polisen vill inte avslöja omständigheterna runt tillslaget, men säger att samtliga häktade hör hemma i västerort och är män med en kriminell livsstil som sedan tidigare är misstänkta för flera rån, våldsbrott och stölder.

– Det var ett bra läge att gripa dem när de befann sig i Blacke­berg, säger Mats Eriksson, tales­person för Västerortspolisen.

Statistik visar att kriminella allt oftare använer skjutvapen. Under årets första tre kvartal anmäldes 73 mord, mordförsök och dråpförsök med skjutvapen i Stockholms län. Det är det högsta antalet under 2000-talet och en nästan 50-procentig ökning mot 2012.

Om inte häktningstiden förlängs ska åtal vara väckt senast den 5 december.

Det var ett bra läge att gripa dem.