ANNONS

Bevarandet av tystnaden blir allt viktigare

Germaniaviken är en lugn och stillsam plats i kommunen.
Germaniaviken är en lugn och stillsam plats i kommunen.
Bevarandet av tysta platser i kommunen kommer att få ett större fokus i framtiden, tror Karin Almén, stadsträdgårdsmästare i Danderyd.
– I och med att vi strävar efter att förtäta kommer det att bli en allt mer prioriterad fråga, säger hon.
ANNONS

När nya bostäder och byggnader byggs och kommunen utvecklas minskar också antalet tysta platser.

– Jag tror att det är jätteviktigt för människan att det finns tysta och lugna platser att dra sig undan till. Och när det byggs allt mer och de platserna blir färre och färre blir de också mer och mer värdefulla, säger Karin Almén och fortsätter:

– Men lyckligtvis är Danderyd inte så tätbebyggt som många andra kommuner ännu, så man kan hitta de här platserna utan problem. Till exempel Sätra ängar, strandpromenaden, Ekebysjöns naturreservat och Rinkebyskogen.


LÄS MER: Tystnaden – allt svårare att hitta


Vilka ljud förknippar du med Danderyd?

– Ljudet av bi-surr, vågskvalp och vinden genom träden om man är ute i Altorpskogen en halvblåsig dag och hamnar i ett parti med aspar.

Får inte överstiga 55 decibel

Jamal Esfahani, stadsarkitekt i Danderyds kommun, säger att det inte finns någon uttalad ambition om se till att det finns tysta platser när man utvecklar kommunen.

– Nej, inte vad jag känner till. Men i samband med byggen och liknande finns det en norm om att bullret inte får överstiga 55 decibel på uteplatser och liknande, där folk sitter för att slappna av.

Ljuden han förknippar med Danderyd är buller från motorvägen och dunket från Roslagsbanan.

ANNONS

– Det är väl de dominerande ljuden. Just med hänsyn till buller från E18 diskuterar man ju en överdäckning, för att göra någonting för att bli av med det, säger Jamal Esfahani.

ANNONS