ANNONS

Täby beviljas nytt superlån – på 450 miljoner

Kommunen har blivit beviljat med ett lån på 450 miljoner kronor.
Kommunen har blivit beviljat med ett lån på 450 miljoner kronor.
Går du i lånetankar inför jul? Det gör Täby kommun också – de har ingått ett nytt avtal i vilket de får låna nästan en halv miljard. Men hur pass skuldsatta är Täbyinvånarna?
ANNONS

Täby växer så det knakar och för att kunna pynta för expansionen så måste kommunen låna. Därför har Täby kommun tecknat ett ramavtal med Nordiska Investeringsbanken (NIB) som innebär att de får låna närmare en halv miljard.

– Vi har fått möjligheten att låna 450 miljoner kronor, men vi har inte utnyttjat detta i dagsläget. Förmodligen kommer vi att utnyttja en del under 2018, säger Ola Fagerstedt, ekonomichef på Täby kommun.

Får låna hälften

NIB lånar bara ut pengar till samhällsviktiga och miljövänliga investeringar och därför har kommunen fått lån beviljat för dubbelspårsutbyggnaden på Roslagsbanan och utvecklingen av trafikplats Roslags-Näsby samt det nya kommunhuset. Den totala investeringskostnaden för dessa projekt är drygt 900 miljoner och banken ger ett lån på hälften – 450 miljoner. När kommunen kan låna för de investeringarna frigörs pengar till andra projekt i kommunen.

– Avtalet löper över 20 år vilket är en lång tid. Vi har andra lån med kortare bindningstider och det är viktigt att ha olika löptider för att minska riskerna, säger Ola Fagerstedt.

Avtalet är också tänkt att minska risken att inte få låna pengar i en eventuell finanskris.

Så skuldsatt är Täbybon

Men hur skuldsatt är Täby? I dag har kommunen skulder på 1050 miljoner kronor, vilket motsvarar 15 000 kronor per invånare.

– Det är väldigt lågt om man tittar på genomsnittet, många kommuner har det sexdubbla, säger Ola Fagerstedt.

Inte hunnit dra på sig skulder

Han säger att det dels beror på att kommunen har en god ekonomi, vilket inte minst visar sig i kommunens kreditbetyg AAA – vilket är det högsta. Men de förhållandevis låga skulderna beror också på att kommunen bara är i början av en stor expansion och därför inte hunnit dra på sig så många lån.

– Den expansiva perioden började ju inte riktigt förrän 2010 med nya Täby centrum och bygget av nya bostäder.

ANNONS

Men att dra på sig skulder ska man väl alltid vara försiktig med?

– Det finns ingen kommun som kan växa kraftigt utan att låna. Och tack vare vårt goda kreditbetyg och våra välskötta finanser får vi fördelaktiga räntor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.