ANNONS

Nytt bevis mot mordfriad 18-åring

18-åringen fångades på bild när han åkte hem från Åkersberga på natten efter mordet.
18-åringen fångades på bild när han åkte hem från Åkersberga på natten efter mordet.
I vintras friades en 18-åring från mordet på en 17-årig pojke vid Söraskolan i Österåker. På tisdag nästa vecka tar Svea hovrätt upp fallet. Enligt åklagaren finns ett nytt bevis - DNA-spår.
ANNONS

– Vi har gjort en del kompletterande undersökningar av framför allt kläder. Då har det påträffats DNA från målsägaren (den döde 17-åringen, reds anm) på den åtalades byxor, vilket kan vara av betydelse, säger kammaråklagare Pontus Klang till Mitt i.

– Tidigare fanns bara indikationer på blod på den åtalades skor, men det var så lite att det inte gick att utvinna något DNA.

Fler kan ha deltagit

Nytt inför rättegången i Svea hovrätt som startar nästa vecka är också att gärningsbeskrivningen skrivits om för att lämna utrymme för att fler personer än 18-åringen kan ha deltagit i dödsmisshandeln.

Om det nya DNA-spåret kommer att få 18-åringen fälld återstår att se. I tingsrätten hävdade 18-åringen att han aldrig träffade 17-åringen under mordkvällen, men det ansåg tingsrätten redan då var motbevisat. Däremot ansåg tingsrätten inte att det gick att utesluta att dödsmisshandeln gått till på ett annat sätt än åklagaren då hävdade.

Nekar till brott

I sitt överklagande till hovrätten har åklagaren yrkat på att 18-åringen ska dömas för mord, alternativt synnerligen grov misshandel eller grovt vållande till annans död.

18-åringen har hela tiden nekat till brott.

Rättegången i Svea hovrätt är planerad att pågå i sex dagar och avslutas i slutet av maj eller början av juni.

ANNONS