Bianca fick blodad tand för politiken

Erik Bentzboe, förbundsordförande i MUF, Bianca Rahkonen och riksdags­ledamot Carl-Oscar Bohlin (M).Läsarbild
Erik Bentzboe, förbundsordförande i MUF, Bianca Rahkonen och riksdags­ledamot Carl-Oscar Bohlin (M).Läsarbild

15-åriga Bianca Rahkonen från Nockeby siktade högt när hon valde praoplats – Sveriges riksdag. Ett val som hon inte ångrar. Under förra veckan, då hon praktiserade hos ledamoten Carl-Oscar Bohlin (M) i fem dagar, fick hon bland annat hjälpa till med nyhetsbevakning, skriva pressmeddelanden, vara på interpellationsdebatt där flera ministrar deltog samt se hur en votering går till.

– Under de här dagarna har jag sett hur en politikers vardag ser ut. Politik är något som intresserar mig och jag kan tänka mig ett arbete inom politik i framtiden, säger hon.

Hur kommer det sig att du fick en prao-plats i riksdagen?

– Jag gick med i MUF, moderata ungdo msförbundet, i november förra året och har haft mycket mejlkontakt med förbundsordföranden i MUF, Erik Bengtzboe. Det var han som fixade platsen åt mig.

Tyckte du inte att det blev sömnigt att lyssna på långa debattinlägg?

– Nej, det beror på vad de pratar om. Jag är väldigt intresserad av retorik och har läst många böcker i ämnet. Det var intressant att lyssna på hur politikerna debatterade.

Bianca Rahkonen går i åttan på Rålambshovsskolan. Ända sedan hon var liten har hon velat bli advokat eller engagera sig i politik.

– Nästa praoplats skulle jag vilja ha på en advokatbyrå.

Det verkar vara fullt upp i 15-åringens liv just nu. När Lokaltidningen Mitt i ringer upp är hon just på väg att åka iväg till London på ett konfirmationsläger.