Bibblan håller öppet när personalen gått hem

VATI_Djurö3916SK
Djurö bibliotek.
Är du både läslus och Djuröbo? Grattis! Nu kan du gå till bibblan varje dag från tidig morgon till sen kväll. 3 april är det premiär för "Meröppet".

– Tillgängligheten är en viktig faktor när våra bibliotek anpassas efter besökarens olika behov, genom Meröppet kan vi nå nya målgrupper, säger Fredrik Sneibjerg, (L), kultur- och fritidsnämndens ordförande om beslutet att förlänga öppettiderna på biblioteket.

Besökaren låser upp själv

Idag finns fyra så kallade meröppna bibliotek i Stockholm, som håller öppet länge och ofta. Den 3 april blir Djurö bibliotek ännu ett när öppettiderna ändras till 7-21. Praktiskt går det till så att besökaren själv tar sig in på bibblan med sitt lånekort och en pinkod när lokalerna är obemannade.
– Vi tror på att våra besökare tar stort ansvar och är stolta över sitt bibliotek, säger Fredrik Sneibjerg.

Genom Meröppet så ändras öppettiderna från 35,5 timmar till 98 timmar i veckan. Måndagen den 3 april hålls invigning av de nya öppettiderna.

Flytande bibliotek en av satsningarna

Värmdö kommun har sedan tidigare flera projekt för att tillgängliggöra sina bibliotek för medborgarna. Bland annat drivs Bokbåten, ett flytande bibliotek, tillsammans med skärgårdskommunerna Norrtälje, Österåker och Haninge. Ett annat är ”Rätt och lätt på biblioteket”, ett projekt för nyanlända och asylsökande som syftar till att utbudet ska vara lättillgängligt, inbjudande och läsfrämjande. 

Fakta

Biblioteken i Värmdö

  • I Värmdö kommun finns totalt fyra folkbibliotek.
  • Huvudbiblioteket är lokaliserat till Gustavsbergs centrum.
  • Områdesbiblioteken är lokaliserade till Hemmesta, Djurö och Ingarö.