Bibliotek kan lägga ned i Täby

Filippa Arfwidsson och Jenny Språng på Skarpängs bibliotek.
Filippa Arfwidsson och Jenny Språng på Skarpängs bibliotek.
Tre bibliotek i Täby kan lägga ned. Det föreslår den nya biblioteksutredningen som politikerna ska ta ställning till den 18 april.

Det är tisdag eftermiddag och det lilla biblioteket i Skarpäng har precis öppnat. Där ute lyser aprilsolen. Barn från Skarpängsskolan spelar fotboll utanför fönstret. Men några av dem har hittat in till biblioteket.

Frågan är hur länge de kommer att kunna fortsätta komma hit på sina raster. Den 18 april ska kultur och fritidsnämnden ta ställning till ett förslag som innebar att flera bibliotek i Täby kommun läggs ned, bland annat det i Skarpäng.

– Det känns tråkigt, det är en uppskattad filial, säger bibliotekarien Jenny Språng.

Det hela är en satsning. Det menar man från kommunen. Tanken är att frigöra resurser så att de bibliotek som får vara kvar kan fortsätta att utvecklas. Bland annat vill man kunna ha söndagsöppet.

– Vi vill göra något med biblioteken, utveckla dem och se till att det händer lite saker, säger Robert Stopp (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Problemet är att det inte finns några pengar. Bibliotekschef Heli Renman fick därför i uppdrag att ta fram ett förslag på hur man skulle kunna utveckla biblioteken utan att mer pengar tillkommer. Enda lösningen är enligt henne att lägga ned några av de befintliga biblioteken.

– Då kan vi satsa på dem som blir kvar. Om alla enheter hålls öppna och pengarna är desamma som förut är det svårt att utveckla, säger Heli Renman.

Därför har hon tagit fram tre alternativa förslag som politikerna i kultur- och fritidsnämnden ska ta ställning till.

Det första alternativet är att biblioteken i Hägernäs, Gribblylund och Skarpäng läggs ned. I de två andra får Gribblylund vara kvar medan Skarpäng och Hägernäs stänger.

För personalen på de nedläggningshotade biblioteken är känslorna kluvna. De har själva fått vara med och tycka till om förslagen. Samtidigt så har det inte funnits några alternativ till nedläggning eftersom budgeten inte höjs.

– Det känns lite onödigt på sätt och vis, med lite större budget hade man kunnat satsa utan stänga ned, säger Filippa Arfwidsson, bibliotekarie i Skarpäng.