ANNONS

Bibliotek bröt mot regler – krävde svenskt id

Midsommargården
Telefonplans bibliotek bröt mot regler.
Svenskt id-kort har varit krav för att få använda "meröppet" vid Telefonplans bibliotek. Problem med bråk och vandalism var orsaken.
– Det är helt emot våra riktlinjer, säger områdeschefen Elisabeth Aquilonius.
ANNONS

I mars 2015 infördes meröppet vid Telefonplans bibliotek – en möjlighet att besöka biblioteket under förmiddagar och kvällar, trots att ingen personal är där. Det har blivit populärt. Många passar på att låna böcker och sitta och studera.

Men det har också funnits stora problem, både med hot, störningar och vandalism. Det framgår av en rapport från fackförbunden Vision, Saco och huvudskyddsombudet vid Stockholms stadsbibliotek, som Mitt i har tagit del av.

Vintern 2016 besökte till exempel en grupp män som bodde på en parkering i närheten biblioteket under meröppet-tid. Bara en av dem hade meröppet-registrering och han var högljudd, otrevlig och blockerade entrén för andra, enligt rapporten. Personalen fick så många klagomål att enhetschefen till sist beslöt att porta mannen från meröppet under ett halvår.

Krav på svenskt id

Det är helt enligt Stockholms stadsbiblioteks riktlinjer. Men enhetschefen beslöt också att endast låntagare med svenskt id-kort och svensk adress hädanefter skulle ha rätt att registrera sig som meröppet-besökare vid Telefonplans bibliotek. Personalen fick inget gehör när de påpekade att beslutet var odemokratiskt, enligt rapporten.

– Det här har varit en lokal rutin, och helt emot våra riktlinjer. Jag fick veta det först för någon vecka sedan och har haft samtal med enhetschefen om det. Man ska ha legitimation, svensk eller utländsk, och ett bibliotekskort för att få tillgång till meröppet. Det är det som gäller, säger Elisabeth Aquilonius, områdeschef i södra Stockholm, vid Stockholms stadsbibliotek.

Kissade på golvet

Fackförbundens rapport, som hon också nyligen tog del av, är bister läsning. I januari 2017 insåg en meröppet-besökare att larmet (som slås på klockan 21) inte täckte ett av bibliotekets hörn. Personen sov över och kissade på golvet eftersom hen förstod att larmet skulle gå om hen gick på toaletten. Tidigt på morgonen gick larmet i alla fall, varvid personen hoppade ut genom fönstret och lämnade en stor röra efter sig.

Varken chef eller ledning gav enligt rapporten personalen stöd efter händelsen. Någon polisanmälan gjordes inte heller.

– Tyvärr är det flera händelser som inte har polisanmälts, också i strid mot våra riktlinjer. Det har vi också gått igenom säger Elisabeth Aquilonius.

Exempel på andra  incidenter är en kvinna som drog ner en storbildsskärm från taket, en aggressiv man som startat ett bråk om tillgången till en dator, en man som tittade på högljudd porr och en berusad man som sparkade på dörren när han inte lyckades öppna.

ANNONS

Kritik mot riskanalysen

Enligt rapporten har de risk- och konsekvensanalyser som gjorts av meröppet varit bristfälliga, och personalen har saknat en tydlig ansvarskedja. Elisabeth Aquilonius tar kritiken på allvar.

– Det här är en jätteviktig fråga, och jag ska snart träffa facken igen för att diskutera vad som bör göras. En sak som vi redan förberett är bättre chefsberedskap när något inträffar. Vi undersöker också möjligheten till kameraövervakning, något som redan finns vid Bergshamra bibliotek.

Meröppet finns hittills vid Telefonplans och Sköndals bibliotek, och planer finns på att införa det i Luma och i Spånga. Det är inget stöket vid Telefonplan ändrar på.

– Nej, sett till helheten är det tryggt på meröppet, och det är så populärt att stängning inte är ett alternativ. Antalet besökare ökar hela tiden på meröppet, säger Elisabeth Aquilonius.

Fakta

Detta är meröppet

Meröppet innebär att man kan besöka biblioteket under morgnar och kvällar, när ingen personal är där. Två bibliotek i Stockholm har meröppet, Telefonplan och Sköndal.

För att få meröppet ska du registrera ditt ditt bibliotekskort på det aktuella biblioteket och skriva under ett avtal. Sedan kan du öppna den låsta biblioteksdörren med ditt bibliotekskort och din pinkod.

Kvällstid blir besökarna i god tid påminda om  när biblioteket ska stängas helt och larmas på.

Biblioteket vid Telefonplan har meröppet från klockan 8 på morgonen och fram till klockan 21 på kvällen.

Källa: Stockholms stadsbibliotek
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.