Bibliotekarien tipsar – Besatthet vårens lästrend

Linnéa Andrée är en av bibliotekarierna på Lidingö bibliotek som boktipsar i Mitt i
Linnéa Andrée är en av bibliotekarierna på Lidingö bibliotek som boktipsar i Mitt i
För några veckor sen ville en av våra besökare ha tips på temat besatthet. Verkar det inte gå någon slags trend med litteratur som gräver i våra mörkaste virvlar av fixering just nu?
Här är tre av mina favoriter där huvudpersonerna inte blir kvitt sina inre, och ibland yttre, hemsökelser.

Finns också där poddar finns.

 New Yorkdrama om vindrickande lägenhetsspion

AJ.  Finn – kvinnan i fönstret

New Yorkdrama i noir-stil.

Anna Fox lever ensam i sitt hus i New York sedan hennes man och dotter lämnat henne. Hon dricker vin från morgon till kväll, tittar på gamla filmer och spionerar på grannarna. Ut ur huset klarar hon inte av att gå eftersom hon lider svårt av torgskräck. En dag ser hon något förfärligt utspela sig inne i grannens vardagsrum, men hur ska hon lyckas få någon att tro henne? Det här är en thriller om besatthet på flera nivåer, med en huvudperson som fastnat både psykiskt och fysiskt. Du hittar den i Deckarhyllan.

Mörk berättelse om sorg och hämnd

Sharon Bolton – Svarta små lögner

En mörk berättelse om hämndbegär och sorg.

I mitt tycke den bästa av Boltons böcker. Här har vi ett litet gäng opålitliga huvudpersoner som är besatta av sorg och hämndbegär efter att en olycka fått dödlig utgång för två barn. Bolton värjer sällan för kusliga berättelser, men den här är riktigt, riktigt mörk. Varning utfärdas för dig som verkligen inte tål berättelser där barn far illa. För dig som klarar det är detta en thriller som stannar kvar länge efter att du läst den. Även denna hittar du i vår Deckarhylla. 

Bladvändare om svartsjuka i Oslo

Johanna Frid – Nora eller brinn Oslo brinn

Från Oslo om svartsjuka i sociala medier.

Det här är en autofiktiv roman om svartsjuka som fått väldigt mycket uppmärksamhet under hösten, och det välförtjänt. Det är en både otroligt rolig och sorglig bladvändare om Johanna som verkligen inte kan släppa sin pojkväns exflickvän. På Instagram kan hon varje dag få en ny svartsjukekick när Nora lägger upp bilder från sitt till synes perfekta liv. Den psykiska smärtan blandas med den högst fysiska smärtan från endometriosen som Johanna efter flera år till slut får en diagnos på. Boken hittar du i Romanhyllan och läser ut på en eftermiddag.