Bibliotekarierna blir personliga i Tyresö

Susanne Gunnarsson
Biblioteken i Tyresö satsar på personliga bibliotekarier.
Nästa vecka är det biblioteksvecka i Tyresö. Då har du chansen att skaffa dig en personlig bibliotikarie som kan hjälpa dig att komma i läsform.

Har du svårt att hålla läslusten igång? Vet du inte vilken bok som du ska läsa härnäst?

Nu gör Tyresös bibliotek en Prins Daniel och satsar på att bli personliga tränare – eller rättare sagt – personliga bibliotekarier. Under biblioteksveckan i Tyresö kan du få extra hjälp av kunniga bibliotekarier som kan guida dig i läsardjungeln.

Matchas efter intresse

– Av en personlig bibliotikarie kan du få lästips. Om du till exempel berättar att du gillar en viss genre eller ett visst ämne så kan en bibliotekarie som gillar samma typ av böcker hjälpa dig att hitta guldkorn som du kanske aldrig hade hittat annars, säger Susanne Gunnarsson.

Mellan 9-14 oktober kommer biblioteksveckan att pågå, på alla Tyresös bibliotek. Då kommer tjänsten som personlig bibliotekarie att marknadsföras.

Många efterfrågar tips

– Egentligen är ju en ”personlig bibliotikarie” det vi alltid sysslar med. Men vi vill gärna visa upp det extra tydligt under biblioteksveckan. När vi har genomfört brukarundersökningar så har många svarat att de vill ha mer boktips och då vill vi självklart jobba mer med det, säger Susanne Gunnarsson.

Utöver möjligheten att få personlig hjälp att leta rätt på nästan epos att sätta tänderna i så kommer det att vara flera evenemang och aktiviter under biblioteksveckan.

– Det är mängder av roliga saker som kommer att hända under hela veckan. Bland annat kommer vi att ha en Muminutställning i konsthallen och flera roliga aktiviteter runt den. Vi startar också en bokcirkel kring Tyresöförfattaren Helena Dahlgrens nya bok Orkidépojken, som avslutas med ett författarbesök under kulturveckan den 16 november, berättar Susanne Gunnarsson, kultur- och bibliotekschef på Tyresö kommun.

Fakta

Aktiviteter under biblioteksveckan i urval

Efter stängning – Trollbäcken (tisdag 10 oktober 17-18)

  • Böckerna om Harry Potter fyller 20 år, det firas lite extra med ett biblioteksäventyr för barn 9-12 år. Efter att biblioteket har stängt släcks det ner och en upptäcksfärd bland hyllorna börjar.

Sagovandring på finska – Tyresö centrum (onsdag 11 oktober 16-17)

  • I anslutning till Muminutställningen i konsthallen arrangeras en sagovandring på finska, i samarbete med finska föreningen. För alla finsktalande barn från 5 år och uppåt.

Bokcirkelstart – Tyresö centrum (torsdag 12 oktober 17-18)

  • Bokcirkel med den mörka och spännande romanen ”Orkidépojken” av Kulturstipendiaten och Tyresöförfattaren Helena Dahlgren startar.

Ljus och vatten – Trollbäcken (lördag 14 oktober 12-14)

  • Vernissage med Enikö Kovacs Bognar som visar akrylmålningar.

 

 

Källa: Tyresö kommun